Читај ми!

Србија, оптужница против петорице џихадиста

Тужилаштво Србије за организовани криминал подигло је оптужницу против петорице људи осумњичених за тероризам и повезаност са терористичким организацијама у Сирији, саопштио је тужилац Миљко Радисављевић.

Оптужница је подигнута против Абида Подбићанина (1979), Сеада Плојовића (1983), Тефика Мујовића (1980) и Изудина Црновршанина (1989) из Новог Пазара, као и Ферата Касумовића (1984) из Београда, преноси Фонет.

Постоји оправдана сумња да су Абид Подбићанин и Тефик Мујовић почетком 2013. успоставили везу са организацијама које су Уједињене нације прогласиле за терористичке организације – Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) и Фронт ел Нусра, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да Тужилаштво сумња да су Подбићанин и Мујовић заједно са Плојовићем и Црновршанином од истомишљеника у Србији и другим земљама прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије и других земаља у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Новац је, како је наведено, прикупљан у Босни и Херцеговини, Хрватској и у више земаља Западне Европе – Аустрији, Немачкој и Луксембургу.

Оптужени су у просторијама месџида "Фуркан", у Новом Пазару, појединцима из Србије и иностранства, који су се упутили у Сирију ради учешћа у оружаним сукобима, организовали прихват ради одмора, опремања и пружања неопходних информација пред наставак пута, навело је тужилаштво.

Окривљени Мујовић је у Истанбулу дочекивао и прихватао лица која су се упутила у Сирију, те финансирао и организовао њихово пребацивање из Турске до кампова за терористичку обуку на северу Сирије, пише у саопштењу.

Тужилаштво наводи и да је окривљени Подбићанин у Сирији, углавном у граду Азазу, организовао прихват, смештај и војну обуку придошлих лица, а окривљени Касумовић је врбовао једно лице за одлазак у Сирију, наводи се у саопштењу.

Та особа је ступила у терористичку организацију ИДИЛ и погинула је у сукобима.

Према наводима оптужнице, Подбићанин, Мујовић, Црновршанин и Касумовић су се у Сирији придружили оружаном делу терористичког удружења ИДИЛ, док је Подбићанин командовао
једном јединицом.

Окривљеном Тефику Мујовићу оптужницом је стављено на терет подстицање терористичких дела, јер је путем Фејсбук профила поставио низ садржаја којима се велича Исламска држава Ирака и Леванта и позива на самоубилачке акције у Рашкој области, Београду и Риму, указало је тужилаштво.

Окривљени Сеад Плојовић, Изудин Црновршан и Ферат Касумовић налазе се у притвору од почетка марта, а након подизања оптужнице суд им је продужио притвор.

За окривљенима Абидом Подбићанином и Тефиком Мујовићем издата је потерница и предложено је да им се суди у одсуству, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара