Читај ми!

Масовна гробница Срба код Ђаковице?

Тужилаштво за ратне злочине Србије и Тужилаштво Еулекса проверавају информације о постојању масовне гробнице српских жртава у селу Пискота, у општини Ђаковица.

Тужилаштво за ратне злочине Србије, у сарадњи са Јединицом за истраживање ратних злочина при Тужилаштву Еулекса, дошло је до информација о локацији потенцијалне масовне гробнице у којој су похрањени посмртни остаци српских цивила у селу Пискоти на територији општине Ђаковица, страдалих у време оружаног сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године, преноси Фонет.

Српско тужилаштво располаже информацијама да би евентуални посмртни остаци на тој локацији могли да припадају жртвама злочина припадника ОВК у логору "Ликовац", наводи се у саопштењу српског тужилаштва.

"Према нашим сазањима, тамо би се могла наћи тела цивила и војника који су страдали у логору 'Ликовац' 1998. и 1999. године. Као што знате, 'Ликовац' је посебна прича где су се десили стравични злочини, неки од њих су само делимично окрзнути у Хагу, још нисмо имали неки значајан судски епилог за тај злочин", навео је Векарић. 

Тужилаштво Еулекса је тим поводом донело наредбу за ексхумацију, аутопсију и идентификацију евентуалних посмртних остатака на дефинисаној локацији.

Расељени Ђаковчани очекују да ће међународна заједница и Еулекс истражити масовну гробницу и овог пута кривце извести пред лице правде.

"На списку несталих Срба и данас се налазе имена 73 цивила из Ђаковице", рекао је председник удружења Ђаковичана Ђокица Станојевић агенцији Бета и додао да породице претпостављају да се многи од њих налазе у тој гробници.

Станојевић је рекао да Ђаковичани зато питају међународне институције у Приштини да ли ће овог пута наћи и процесуирати кривце.

Ђаковичанима су, поред убијања, киднаповања, силовања пре 1999. године и касније, одузета сва права, забрањено им је да посете своје куће, светиње, своја гробља, навео је Станојевић.

"Зато међународне званичнике питамо да ли су у стању да прогнаним Србима обезбеде право на повратак и живот у Ђаковици", рекао је Станојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се