Читај ми!

Приштина, преваром до виза

У амбасади Немачке у Приштини откривена је превара у вези са издавањем одређене категорије виза, због коришћења веома верно фалсификованих докумената, тврди немачки магазин "Фокус".

Магазин Фокус, позивајући се на Министарство спољних послова Немачке, објављује да је један саветник немачке полиције задужен за визе и документа, приликом провере захтева за добијање виза, наишао на фалсификоване сертификате курса немачког језика Института "Гете", који су потребни за добијање визе, преноси Танјуг.

"Министарство спољних послова је о фалсификатима обавестило Министарство унутрашњих послова. О томе су обавештена и представништва у региону и замољена да службеници задужени за визе буду много пажљивији", указује Министарство.

Код фалсификованих докумената, како пише Фокус, реч је о сертификатима о знању немачког језика нивоа А1, који доказују да особа на чије је име издат има основно знање немачког језика.

Овај документ је важан за странце који желе да се доселе у Немачку на основу спајања породице, то јест брачног партнера.

Откривени фалсификати су високог квалитета, процењује Амбасада у Приштини и у извештају указује да се мора поћи од тога да је већи број фалсификованих докумената произведен и већ у оптицају.

У извештају се констатује да се може очекивати да су ти фалсификати коришћени и у другим немачким и аустријским амбасадама, али и приликом подношења захтева за добијање виза у надлежним институцијама у тим земљама.

Портпарол Министарства иностраних послова Аустрије Мартин Вајс, у изјави агенцији АПА, рекао је да амбасада Аустрије у Приштини није погођена овом афером, јер нема надлежност издавања виза.

Према његовим речима, за издавање виза за Аустрију задужена је Амбасада Швајцарске у Приштини, а на сајту Министарства је наведено да то важи за визе категорије Ц, то јест класичне туристичке визе, које омогућавају боравак у трајању до 90 дана.

Визе категорије Д, које се издају за боравак до добијања боравишне визе, издаје Амбасада Аустрије у Скопљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се