Читај ми!

Tужилац: Караџић је мафијаш!

На почетку завршне речи пред Хашким трибуналом, тужилац Алан Тигер је бившег председника РС Радована Караџића окарактерисао као лажова и мафијаша.

Тужилац Алан Тигер, говорећи о геноцидној намери, рекао је да Радован Караџић није грађевински инспектор. 

"Он није говорио: 'Ово није погодно тло за градњу'. Он је мафијаш који је говорио: 'Немој градити или ћу бити присиљен да то срушим'", рекао је Тигер, преноси Бета.

"Знао је коју ће силу користити", истакао је Тигер у завршној речи на суђењу Караџићу.

Рекао је да је оптужени одговоран за присилно пресељење несрпског становништва у БиХ. "Стотине сведока и доказа је потврдило политику етничког чишћења, којој је Караџић био покретачка снага... Он је био лажљивац за међународне представнике, који је износио лажне приче у судници", рекао је тужилац.

Описао је појединачне примере страдања – у Сарајеву од снајпера, погубљења у Сребреници и убистава затвореника у логорима у Приједору.

"Ове трагедије се везују за један од четири удружена злочиначка подухвата који су коришћени да се елиминишу босански Муслимани с циљем стварања српске државе", истакао је Тигер.

Говорећи о злочинима у Приједору, тужилац је описао ужасне услове који су владали у логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље.

"Затвореници су жестоко премлаћивани када иду у ресторан или тоалет. У Омарској су биле жене које су током дана чистиле ткиво и људску крв, а ноћу су биле силоване. Затвореници су стално страховали од смрти. Једном приликом их је убијено 180", рекао је Тигер.

Тужилац се осврнуо и на Зворник као пример бруталног преузимања власти, где су цивили хапшени, злостављани и убијани.

Додао је да злочини нису били уперени против појединца него против "нежељене заједнице", за шта је "правилно име геноцид".

Тужилаштво Хашког трибунала саопштило је 26. септембра да би Караџић требало да добије доживотну казну затвора ако буде осуђен за "већи део" злочина због којих му се суди.

У писаној изјави у којој сумира своје виђење тог процеса, тужилаштво је Караџића назвало "водећим политичким и војним лидером босанских Срба и њихових снага" током рата у БиХ 1992-95. године.

Процес Караџићу почео је уводном речју тужилаштва 26. маја 2009. године, али је, услед опирања оптуженог, први сведок оптужбе саслушан тек 13. априла 2010. године.

Караџић је оптужен за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, а који је у седам општина попримио размере геноцида, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН 1992-95. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво