Читај ми!

Укинута пресуда Јасни Аврамовић

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду Вишег суда у Смедереву којом је градоначелница Јасна Аврамовић у афери нелегалних пензија осуђена због мита и фалсификовања документације. Њен случај је враћен на поновно суђење.

Градоначелница Смедерава, у процесу који је трајао осам година, осуђена је на 15 месеци затвора. Апелациони суд је ту пресуду, донету почетком 2014. године, укинуо и вратио на поновно суђење.

Аврамовићева је укинутом пресудом била осуђена што је од 1998. до 2001. године као службено лице - лекар инфектолог, начелник Инфективног одељења ЗЦ "Свети Лука" у Смедереву захтевала и добила новац да у оквиру свог службеног задужења изврши службене радње које не би смела да изврши.

То је, како се наводи у укинутој пресуди, урадила тако што је предложила својим дугогодишњим кућним пријатељима да пронађу особе које би биле заинтересоване да за 3.000 немачких марака остваре право на инвалидску пензију, што су они и прихватили и сукцесивно јој довели четири особе.

У образложењу Апелационог суда, које је објављено на његовом сајту, наводи се да првостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступка јер је изрека првостепене пресуде неразумљива, и противречна себи и разлозима пресуде.

По ставу Апелационог суда, погрешно је првостепени суд закључио да је Аврамовићева, као лекар инфектолог - начелник Инфективног одељења ЗЦ "Свети Лука" у Смедереву имала својство "службеног лица".

"Ово стога што је појам службеног лица, сходно тада важењем Основном кривичном законику, подразумевао изабраног или постављеног функционера у савезној скупштини, Савезној влади, савезним министарствима и другим савезним органима и организацијама, лице које стално или повремено врше службену дужност у савезним министарствима и другим савезним органима и организацијама и војна лица", наводи се у образложењу.

Због тога се, како је наведено у одлуци Апелационог суда, основано изјављеним жалбама указује да је првостепени суд погрешно применио кривични закон, правно квалификујући радње Аврамовићеве као продужено кривично дело примање мита.

Део пресуде којим су одбијене оптужбе за примање мита од две особе, Апелациони суд је потврдио.

Суђење Аврамовићевој почело је 2005. године, подсећа Бета.

Аврамовићева је 2004. године била председница Општине Смедерево, а на годишњицу избора на ту функцију у притвору је провела месец дана, после чега је била смењена са функције.

На место заменице градоначелника постављена је 2008. године, а четири године касније изабрана је за градоначелницу Смедерева.

Почетком године је са Покретом за Смедерево, који је основала, прешла у Српску напредну странку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво