Читај ми!

Приведени нападачи на немачког држављанина

Приведена су сва три нападача на немачког држављанина, који је тешко повређен у ноћашњој тучи у Бранковој улици у Београду, сазнаје РТС. Он је био учесник конференције о ЛГБТ правима. Повређени младић који је смештен у Ургентни центар, у добром је стању. НВО "Лабрис" у протестној шетњи.

Немачки држављанин Д. Х. (28) повређен је у тучи око три сата после поноћи у Бранковој улици у Београду и пребачен је у Ургентни центар на реанимацију, где је оперисан. Министарство унутрашњих послова саопштило је да су брзом и ефикасном акцијом полиције ухапшена сва тројица нападача на немачког држављанина.

"Нападачи су ухапшени у два града у Србији и тренутно се налазе у рукама полиције. Полиција наставља рад на утврђивању свих околности овог немилог догађаја", наводи се у саопштењу МУП-а. 

Министар полиције Небојша Стефановић је након обиласка повређеног младића у Ургентном центру поручио да се убудуће неће ни толерисати ни трпети овакви инциденти и да ће уследити брза и енергична реакција полиције према свакоме ко покуша да се поигра законима земље.  

Министар је рекао да ће полиција настојати да заштити све грађане – и наше, и оне из иностранства који дођу да проведу време у нашој земљи.

Упозорио је да је тиме што је претучен немачки држављанин нанета велика штета по имиџ земље и да је послата јако лоша порука онима који желе да дођу и на леп начин проведу време у Србији.

Министар полиције наредио је раније интензивну истрагу како би се починиоци што пре привели правди, а поред београдске полиције у истрагу су укључени и искусни професионалци Управе криминалистичке полиције.

Стефановић је најстроже осудио тај напад, наводећи да су сви добродошли у Србију и Београд.

Директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић рекао је да се повређени немачки држављанин пробудио после операције у Ургентном центру. "Младић је свестан, покреће руке и ноге и може да прича", рекао је Ристић.

Према његовим речима, пацијент који је ноћас оперисан у три сата у сали за неурохирургију имао је крварење у мозгу и хематом који је отклоњен.

"Јутрос је одвојен од респиратора, комуникативан је, свестан, а постоперативни ток је у реду", навео је Ристић и додао да је пацијент "у добром стању".

Министар Златибор Лончар апеловао је на све у Србији, уз оцену да је ово последњи моменат, да се "са оваквим стварима" прекине.

"Београд је српски али и космополитски град", рекао је Лончар, после обиласка повређеног. 

Протестна шетња "Лабриса" 

Због напада на немачког држављанина, иначе учесника конференције о ЛГБТ правима, Невладина организација "Лабрис" одржала је протестну шетњу од хотела "Метропол" до Скупштине Србије, а на путу су се задржали петнаест минута на платоу испред градске скупштине.

Представница "Лабриса" Јованка Тодоровић је на ванредној конференцији за новинаре рекла да се инцидент догодио ноћас између два и три сата у Бранковој улици, да је тешко повређен немачки држављанин и да је дводневна конференција до даљег отказана.

"Његово стање је критично, знамо да има тешка оштећења мозга", рекла је Тодоровићева и додала да је имала позив министра полиције Стефановића, да се ради на расветљавању тог случаја и да је укључена и криминалистичка полиција. 

У шетњи је учествовао и немачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм, који је изјавио да је веома узнемирен вешћу о синоћњем инциденту, али да верује да ће Влада Србије и полиција урадити све на расветљавању овог случаја и да се починилац што пре нађе.

Вилхелм је на ванредној конференцији пред почетак шетње ЛГБТ организација рекао да се не зна тачно позадина тог дела и да ли је претходно дошло до свађе и зашто је починилац то урадио.

"Ако је тачно да је нападач рекао да не жели странце у Србији, дело добија нову димензију ксенофобије и мора да се посматра у другачијем светлу", нагласио је амбасадор Немачке.

Додао је да га је звао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, да му је рекао да је веома узнемирен и да му је жао због инцидента који се догодио.

"Министар полиције је рекао да ће ангажовати специјалне јединице криминалистичке полиције која ради на расветљавању тешких кривичних дела", рекао је Вилхелм.

Он је додао да је од министра Небојше Стефановића добио уверења да ће полиција урадити све да се ово дело што пре расветли, а починилац ухапси.

У Ургентном центру, повређеног двадесетседмогодишњака посетио је немачки амбасадор. 

Осуде напада на немачког држављанина

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најоштрије је осудила напад на немачког држављанина, ЛГБТ активисту, као и сваку другу врсту насиља и претњу насиљем.

"Очекујем да ће сви починиоци бити адекватно кажњени", рекла је Јоксимовићева. Она је истакла да држава неће толерисати насиље и да ће учинити све да обезбеди могућност слободе окупљања и изражавања различитости. 

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић најоштрије је осудила напад и очекује да надлежни органи одлучно реагују и да нападачи буду хитно приведени и најстроже кажњени.

"Скандалозно је да је човек који је у Србију дошао како би на конференцији о ЛГБТ правима учествовао у промовисању идеја толеранције, поштовања различитости и ненасиља – доживео да буде тако брутално претучен да се лекари сада боре за његов живот", наводи се у саопштењу поверенице Невене Петрушић.

Представница повереника за заштиту равноправности Емила Спасојевић оштро је осудила инцидент у коме је повређен немачки држављанин и додала да је недопустиво да се такве ствари и даље дешавају у Београду.  

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић осудила је напад на страног ЛГБТ активисту и истакла да се починиоци морају пронаћи и казнити, а да се њихови поступци не смеју везивати за све грађане.

Брутални напад на ЛГБТ активисту у центру Београду истиче потребу да се искорене предрасуде и осигура безбедна београдска "Парада поноса", саопштила је светска организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" (АИ).

Заштитник грађана Саша Јанковић вечерас је осудио напад, истакавши да су државни органи дужни да обезбеде да сигурност.

Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права очекује јасну осуду напада на немачког држављанина, уз оцену да је то порука свим грађанима и сигнал да постоје појединици који су, нажалост, способни да се на овакав начин обрачунају са људима на улицама и да реагују из неких мотива који су за сада непознати. 

Кућа људских права и демократије затражила је од државних органа да открију и адекватно казне починиоце напада на немачког држављанина. 

Представница НВО "Грађанске иницијативе" Владица Јовановић каже да је став те невладине организације сумиран у транспаренту "Моја Србија не убија", који су носили на протесту поводом ноћашњег напада.  

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара