Читај ми!

Поново уништен споменик новинарима на КиМ

Спомен обележје несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, које су представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ поставили 21. августа ове године код Ораховца, уништено је и однето. Косовски министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић нестанак плоче оценио је ка сраман чин.

Већ трећу годину за редом, спомен обележје је ишчупано заједно са бетонским постољем, највероватније грађевинском машином или трактором и одвучено на локални пут где је метални део откинут и однет, јавља Танјуг.

Ову информацију потврдио је председник Друштва новинара Косова и Метохије Будумир Ничић.

"Ово је трећи пут да односе таблу. Прошле године је "преживела" месец и по дана, ове године 20 дана. Полиција годинама игнорише наше захтеве и пријаве и понаша се као да се ништа није догодило", рекао је Ничић.

"Ми том таблом никог не желимо да провоцирамо, нити то радимо, на табли пише да тражимо наше колеге које су на том месту последњи пут виђене и нећемо одустати од тога", казао је Ничић.

Понавља да ће таблу постављати сваке године, све док се не открије судбина колега који су били на новинарском задатку и додаје да нови нестанак табле неће пријављивати полицији, али хоће онима за које сматрају да могу да утичу на полицију да коначно пронађе и казни оне који годинама руше и односе таблу.

На месту где су новинари отети, између села Зоциште и Ораховац, представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ 21. августа поставили су обележје на српском и албанском језику на којем пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их."

Некажњени злочини се понављају 

Косовски министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић оценио је да је сраман и недопустив чин скранављење и уклањање спомен плоче несталим српским новинарима на Косову и позвао надлежне да реагују.

Јевтић оцењује да овај недопустив и сраман чин додатно уноси немир међу Србима на Косову и да у последње време учестали инциденти, никако не доприносе повољнијој клими ка изградњи међусобног поверења.

Апелује на надлежне органе да дају свој максимум да се починиоци како овог, тако и инцидената који су се раније десили, изведу пред лице правде.

"Ако неко мисли да ће уклањањем спомен плоче натерати нас да престанемо са инстистирањем и питањем о судбини несталих новинара грдно се преварио. Наставићемо да тражимо правду и истину. Недопустиво је ово што се дешава и позивам надлежне да реагују," навео је министар Јевтић.

Канцеларија за Косово и Метохију непријатно је изненађена чињеницом да је трећи пут уклоњено спомен обележје и позвала међународну заједницу и надлежне у покрајини да пронађу и казне починиоце.

Из Канцеларије подсећају да су више пута упозоравали да се некажњени злочини понављају и да, између осталог и због тога, треба пронаћи и казнити починиоце овог вандалског чина који осуђујемо.

Такође, расветљавање ових злочина би помогло да српски народ у Покрајини врати поверење у међународну заједницу и веру да ће на Космету завладати право и правда, наводи се у саопштењу.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зоциште. Били су у аутомобилу "застава 128" плаве боје који никада није пронађен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара