Читај ми!

Кућни притвор због покушаја убиства

Виши суд у Новом Саду одредио је кућни притвор Никшићанину Веселину Веску Вукотићу који се сумњичи за покушај убиства Милорада Лужаића у петроварадинској кладионици "Пин бет" прошле среде.

Портпарол Вишег суда у Новом Саду Светлана Томић Јокић рекла је Танјугу да је синоћ судија за претходни поступак одбио предлог тужилаштва за одређивање притвора и одредио Вукотићу меру забране напуштања стана уз електронски надзрор, такозвани кућни притвор.

Прецизирала да му је кућни притвор одређен због опасности од бекства, бојазни да ми могао да понови кривично дело, као и због узмнемирења јавности јер је за кривично дело за које се терети запрећена казна виша од 10 година.

Такође, изречена му је мера забрану комуницирања и састајања са оштећеним и сведоцима.

Вукотић се терети за кривично дело убиство у покушају.

Полиција је у петак поподне у Београду ухапсила Вукотића, који иначе годинама живи у Новом Саду.

Претпоставља се да му је због тешког здравственог стања одређен кућни притвор уместо класичног.

Вукотићу је, наиме, 2011. године уз одобрење Министарства правде обустављено служење казне од 20 година затвора на коју је у одсуству осуђен у Црној Гори због убиства Душка Бошковића 1997. године у Прчњу.

Због здравствених проблема је пуштен да се брани са слободе током поновљеног суђења пред Вишим судом у Новом Саду. То суђење се наставља 19. септембра.

Србија је 2011. одбила молбу Црне Горе за изручење Вукотића ради издржавања казне од 20 година затвора за убиство Бошковића, јер га је Белгија у којој је био у притвору 2009. године изручила Србији, уз услов да му се суђење понови само у нашој земљи.

Пошто има пребивалиште у Новом Саду, новосадски суд је одређен као надлежан за понављање поступка.

Након екстрадиције, Вукотић је био упућен на издржавање казне затвора, које му је међутим прекинуто ради лечења, уз одобрење Министарства правде.

Белгијском одлуком није било одобрено да се Вукотићу суди за убиство Андрије Лаконића у београдском клубу "Нана" 1990. године, иако је за њим од 1990. била расписана потерница због сумње да је учествовао у тој ликвидацији.

Одмах после тог убиства Вукотић је побегао из земље, а за саучесништво у убиству у тадашњем Окружном суду у Београду судило се Дарку Ашанину, убијеном 1. јула 1998. године, док се тадашњем инспектору београдске полиције Мирославу Бижићу Бижи, убијеном 21. маја 1996. године, судило због злоупотребе положаја јер је помогао Вукотићу да побегне.
Ашанин и Бижић ослобођени су оптужби.

Вукотић је претходно из Шпаније изручен Белгији која га је тражила због сумњи да је по налогу савезног ДБ-а бивšе СФРЈ у Бриселу убио сарадника ЦИА Енвера Хадрија, који је некада радио за југословенски ДБ, али и за совјетски КГБ. Како те сумње нису доказане Белгија га је изручила Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара