Читај ми!

Улемеку продужен боравак у "Алкатразу"

Апелациони суд у Београду је правоснажно одлучио да бивши командант ЈСО-а Милорад Улемек остане још две године у строгом затворском режиму, познатијем као затвор у затвору или српски "Алкатраз" пожаревачке Забеле.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је Танјугу да је тај суд одбио жалбу одбране Улемка и потврдио решење Вишег суда у Београду којим му је строги режим продужен за још две године.

Улемек је у Посебно одељење Забеле упућен пре четири године, где издржава максималну казну од 40 година затвора.

Улемек је иначе у четири процеса осуђен на 40 година затвора, за убиство премијера Зорана Ђинђића, за злочине "земунског клана", за убиство Ивана Стамболића и за четвороструко убиство на Ибарској магистрали.

У том специјалном затвору казне одслужују махом осуђеници за најтежа кривична дела са максималним затворским казнама.

Законом је прописано да на сваке две године од последњег решења којим се продужава издржавање казне у Посебном затворском одељењу, надлежни суд утврђује да ли и даље стоје разлози за строги третман.

Одлуку доноси на основу чињеница и доказа из извештаја тог одељења, полиције и служби безбедности, али и мишљења тужиоца.

Осуђени који казну издржава у "Алкатразу" борави сам у ћелији, има право на један пакет месечно и на једну посету блиских сродника, уз комуникацију кроз заштитно стакло, на телефонски разговор с њима највише два пута месечно, а телефонски разговори се, као и преписка, надзиру, изузев са браниоцем.

Ниједно кривично дело за које је осуђен, Улемек није признао.

Правосудним органима добровољно се предао у мају 2005. после више од две године скривања након убиства премијера у марту 2003. године.

Улемек је зимус помогао Тужилаштву за организовани криминал да расветли убиство новинара Славка Ћурувије, али није тражио контрауслуге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво