Суђење за покушај атентата на Драшковића

Поновљено суђење тројици бивших радника београдског центра Државне безбедности, због оптужби да су помагали у неуспелом атентату на лидера СПО-а Вука Драшковића 2000. године у Будви. Драшковић се није појавио на суду.

Суђење је почело пред Вишим судом у Београду, а Вук Драшковић је позван да поново сведочи у својству оштећеног, преноси Танјуг.

На суђење није дошао ни бивши шеф ДБ-а Горан Петровић јер му није уручен позив, док су сведоци из ДБ-а Зоран Мијатовић и Веселин Лечић остали при ранијим исказима које су дали током првог суђења.

На оптуженичкој клупи су некадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, начелник одељења у том центру за унутрашњи екстремизам Ратко Ромић који су осумњичени и за учешће у убиству новинара Славка Ћурувије 1999, као и бивши начелник за спољни екстремизам Стеван Баста.

Суђење је из безбедносних разлога одржано у Окружном затвору у Београду, пошто су Радоњић и Ромић у притвору од 13. јануара ове године јер се сумњиче и за убиство новинара Славка Ћурувије, а биће настављено и сутра.

Сва тројица оптужених од почетка процеса негирају да су извршили било које кривично дело, тврдећи да су Драшковића пратили по правилима службе да би се утврдило да ли има услова за постављање прислушних уређаја, као и да документују његов евентуални тајни сусрет са америчким дипломатом.

Њима се поново суди пошто је Апелациони суд прошлог лета укинуо првостепену пресуду којом су били осуђени на вишегодишње казне затвора.

Оптужени су за праћење Драшковића у циљу помагања непосредним извршиоцима покушаја убиства, ради елиминисања из политичког живота јер је у то време био "највећи противник власти", наводи се у оптужници.

На терет им се ставља кривично дело "убиство у покушају извршено помагањем".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије