Читај ми!

Марко Милићев ухапшен у Кини

По потерници српског Интерпола, у Кини ухапшен Марко Милићев, због сумње да je својим возилом на Бранковом мосту ударио Луку Јовановића, који је подлегао повредама. Милићев ће бити изручен Србији, поручио министар Небојша Стефановић.

18.50 – Марко Милићев је ухапшен и налази се у притвору у Кини. Србија ће вечерас или сутра покренути поступак за екстрадицију, рекао је министар Небојша Стефановић.

17.30 – Министар Небојша Стефановић одржаће у 18.45 конференцију за медије.

Марко Милићев, осумњичен да је 25. јула својим возилом "мини-кантримен" на Бранковом мосту усмртио Луку Јовановића, ухапшен је у Кини и биће изручен Србији, рекао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Стефановић је, на ванредној конференцији за медије, рекао да се Милићев налази у притвору и додао да Србија и Кина немају уговор о екстрадицији, али да је Кина вољна да испоручи Милићева.

"Србија је већ започела разговоре о изручењу Милићева, иако билатерални екстрадициони споразум између Србије и Кине није закључен", рекао је Стефановић, додавши да верује да ће то бити брзо решено захваљујући ангажовању амбасадора Кине у Србији и вољи Народне Републике Кине.

"Мислим да ћемо ово урадити много брже него што то предвиђа редовна процедура по реципроцитету која би могла да потраје и више недеља. Добро је што је у притвору. Србија ће покренути поступак екстрадиције вечерас или већ сутра ујутро, и очекујем да ће у наредних неколико дана, или највише неколико недеља, Марко Милићев бити у рукама српске полиције и правосуђа", рекао је министар.

Према његовим речима, Милићев је 10. августа отишао у Турску, 13. кренуо ка Хонгконгу, а 15. августа је ушао у централни део Кине.

"Након тога смо обавестили кинеске власти и у сарадњи с њима, када смо имали довољно доказа за подизање оптужнице и црвене Интерполове потернице, покренули смо процедуру хапшења", рекао је Стефановић и додао да детаљи о кретању Милићева у Кини још нису познати, нити се зна да ли је ухапшен још неко осим њега.

Стефановић је рекао да је Милићев ухапшен  у централној Кини, по захтеву Србије, да му је истакла виза и да га ништа не везује за територију Народне Републике Кине. Додао је и да је потврда о хапшењу Милићева стигла из централног министарства унутрашњих послова Кине и истакао да није било лако пронаћи једног човека у милијарду и триста милиона људи.

Одговарајући на питања новинара, Стефановић је рекао да полиција још нема информације о судбини аутомобила "мини-кантримен" којим је усмрћен младић, и да ће то бити познато тек када Милићев буде у Србији.

"И без тога имамо довољно сведока и доказа да направимо веома чврст случај пред судом", нагласио је Стефановић.

Министар је захвалио Народној Републици Кини и председнику Кине, амбасадору Кине у Београду, али и припадницима српске полиције и другим полицијама на ангажовању у проналажењу и хапшењу Милићева.

Захвалио је и свима који су помогли у прибављању доказа за откривање одговорног за убиство Луке Јовановића, без обзира на то што је, како је рекао, у почетку било веома тешко наћи доказе и што се полиција прилично намучила "да готово ни из чега изгради добар случај".

Стефановић је подсетио да су, као што је обећао, ухапшени и осумњичени за убиство Тијане Јурић и Луке Јовановића.

"Жао ми је што многи који су тада говорили да га никада нећемо ухватити, да га нећемо наћи, који су измишљали разне приче у међувремену, жао ми је што сада ћуте када се показало да све оно што смо рекли – да смо били у праву. Од Дарка Шарића до Марка Милићева, ухапсили смо сваког криминалца који је починио тешко кривично дело у овој земљи. Наставићемо тако да радимо и за полицију неће бити нерешивих случајева", поручио је Стефановић.

Милићев је био у бекству, пошто је напустио Србију 10. августа летом за Истанбул у 12.25. Претпоставља се да је из Турске одлетео за Кину.

Осумњичен је да је, након што је аутомобилом ударио младића на мосту у Београду, са пријатељима побегао са лица места, а 15 дана касније и из земље.

Tерети се за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, за које је запрећена казна затвора до осам година, али и за непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној несрећи.

Интерполова потерница је била расписана на два имена – Марко Милићев и Марко Марковић, пошто се сумња да oсумњичени користи и стари пасош на презиме Марковић, чији је нестанак пријавио прошлог септембра, а потом променио презиме.

Несрећа на Бранковом мосту догодила се када се Лука Јовановић враћао из града са пријатељима кући. Њима се на мосту покварила "лада" и кад су изашли да помере ауто у зауставну траку, на њих је налетео "мини-кантримен". 

Возач "кантримена" није се зауставио након несреће, а Лука Јовановић је преминуо дан касније у Ургентном центру. 

Трећи основни суд je 19. јула одредио једномесечни притвор Саши Јанковићу, који је након несреће превезао Милићевљеве пријатеље који су били у "кантримену". Након што је Милићев аутом ударио младића, његови пријатељи су прешли у такси возило, а Милићев је таксисти наредио да га прати.

Из "кантримена" у такси прешли су Никола Лепен, Дана Маневски, Тамара Богдановић и Милица Новаковић, који се сумњиче да су извршили кривично дело – помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара