Читај ми!

Налог за хапшење градоначелника Зубиног Потока

Вршилац дужности шефа Еулекса Жоел Ваштер рекла је да су издати налози за хапшење градоначелника Зубиног Потока Стевана Вуловића и бившег председника те општине Славише Ристића. Притисак на косовске Србе је неприхватљив, оценио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ваштерова је у интервјуу митровичком Радију Контакт плус изјавила да је Стеван Вуловић осумњичен за организовање бекства ухапшене особе, а Славиша Ристић за угрожавање УН и придруженог особља и тешко убиство, преноси Танјуг.

"Налози са хапшење су издати, ако се они појаве на Косову на тужиоцу ће бити да размотри захтев за њихово задржавање или не. То је на правосудним институцијама не на мени или било ком другом политичком чиниоцу", навела је Ваштерова.

Ваштерова је нагласила да Еулекс не угрожава рад градоначелника Зубиног Потока и да је градоначелник Вуловић "сам изабрао и донео одлуку о томе да буде ван Косова", објаснивши да је Вуловић обећао тужиоцу да ће се одазвати позиву и да су се они надали да ће тако и бити.

За Стевана Вуловића, оптужбе Еулекса су бесмислене. Вуловић је за РТС рекао да је оног дана када је наводно помагао Слободану Соврлићу, осумњиченом за убиство припадника косовске полиције да побегне, седео баш са представницима те међународне мисије.

"Када сам отишао из Зубиног Потока, тужилац ми је наручио самицу. Ја сам спреман да се вратим јер немам од чега да се браним и то сам спреман да се вратим кад ми дозволе да се браним са слободе, наравно да се браним ни за шта, због тога што сам по рођењу Србин", рекао је Вуловић.

Српско национално веће северног КиМ оценило је да је овом изјавом Еулекс показао да постоје тајни спискови за хапшење Срба.

"Ваштер је овом изјавом оповргла све досадашње тврдње челника Еулекса да таквих спискова наводно 'нема'", пише у саопштењу СНВ северног КиМ.

Вршилац дужности шефа Еулекса Жоел Ваштер је истакла је да се Еулекс фокусира на рад усмерен у правцу сузбијања корупције на високом нивоу, борби против организованог криминала и расветљавању ратних злочина.

"У овом тренутку радимо на око 300 случајева високог нивоа у претпретресној фази и већина тих случајева се односи на део јужно од реке Ибар. Током досадашњег трајања мисије, наше судије, тужиоци и истражитељи завршили су око 2.500 кривичних предмета и око 40.000 грађанских парница", подсетила је Ваштерова.

Када говоримо о ових 40.000 грађанских парница, објаснила је Ваштерова, углавном су у вези са имовинским питањима, а већина подносилаца захтева су Срби.

"Они су углавном сви решени, остало је само око 300 предмета и очекујем да ће и они бити урађени до краја године", истакла је вршилац дужности шефа Еулекса.

Ваштерова је нагласила да Еулекс, када говори о спровођењу владавине права, не прави никакву разлику на основу етничке припадности.

"Желим да кажем да косовске судије и тужиоци који су такође и део мисије једино испитују и разматрају чињенице и доказе, а не националну припадност или статус. Од 2008. године 481 оптуженом је суђено испред већа где су Еулексове судије биле део процеса", истакла је Ваштерова.

Што се тиче предмета злочина над Србима, случајеви не могу бити процесуирани без доказа било када говоримо о материјалним доказима или изјавама сведока, нагласила је Ваштерова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије