Читај ми!

Дуњић: Нисам употребио несразмерну силу у Сарајеву

У наставку хашког процеса Ратку Младићу, сведок одбране Велимир Дуњић негирао је да је, као командант Игманске бригаде Војске Републике Српске, 1992–93. отварао несразмерну артиљеријску ватру на циљеве у Сарајеву.

Тадашњи заповедник ВРС, генерал Младић (71) оптужен је за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем 1992–95.

У унакрсном испитивању, тужилаштво је Дуњићу предочило да га је за непропорционалну употребу артиљерије, на суђењу бившем председнику РС Радовану Караџићу, оптужио надређени командант Сарајевско-романијског корпуса, генерал Станислав Галић, преноси Бета.

Дуњић је узвратио да то први пут чује и да се из докумената види да никад није добио упозорење да артиљерију употребљава на непропорционалан начин.

"У случају напада, употребљавао сам сва средства да уништим непријатеља – то је тачно. Ја не знам шта је несразмерна употреба оружја", нагласио је сведок.

Дуњић тврди и да разлог за његово смењивање са дужности команданта Игманске бригаде није била непропорционална ватра на Сарајево, како је тврдио Галић, него физички сукоб који је с Галићем имао.

Хашки трибунал осудио је генерала Галића на доживотни затвор због терорисања становништва Сарајева од 1992. до 1994. године.

Мајор Дуњић оповргавао је и да је знао за било какве злочине припадника његове бригаде, укључујући и групу "шешељеваца" коју је предводио Бранислав Гавриловић звани Брне.

При том исказу остао је и након што му је тужилац цитирао извештај безбедносних органа ВРС који су га назвали "главним организатором паравојних формација".

Упитан да ли је тачно да никада није покренуо дисциплински поступак против Гавриловићевих људи, одговорио је: "Мислим да је тачно".

На крају исказа, Дуњић је захвалио Трибуналу што му је омогућио да сведочи у одбрану "великог српског јунака Ратка Младића", после чега га је председавајући судија Алфонс Ори укорио, подсећајући да је Младић оптужен за ратне злочине.

Суђење генералу Младићу биће настављено у понедељак, 1. септембра. Оптужница га терети и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992–1995.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво