Читај ми!

Рудница, расветљава се судбина 50 Албанаца

Из Босне и Херцеговине и са Косова ове године у Србију није стигло ниједно идентификовано тело, док ће у наредних десетак дана бити расветљена судбина за око 50 лица албанске националности у гробници у Рудници, рекао је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић.

Председник Комисије је, на конференцији за новинаре поводом обележавања 30. августа - Међународног дана несталих, рекао да то говори да нема истог односа према жртвама у региону, истакавши да су ове године српске породице преузеле 39 тела из Хрватске, преноси Танјуг.

"То говори да органи и институције на територијама на којима тражимо жртве не чине довољно", рекао је Одаловић и подвукао да сви у региону треба проблем несталих да третирају на исти начин.

Подсетио је и да је недавно у Загребу предат списак још 729 несталих лица за чијом судбином трагају њихове породице.

Одаловић је рекао и да је Србија од 2012. до 2013. године решила 705 случајева несталих, а у периоду од 2013. до ове године - 671. "Посвећени јесмо, али задовољни нисмо", поручио је Одаловић.

Говорећи о Декларацији о улози државе у решавању питања несталих лица услед оружаних сукоба и кршењу људских права, коју ће сутра у Мостару потписати председници Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, Одаловић је изразио наду да ће она унети један нови квалитет у идентификацији несталих.

Заштитник грађана Саша Јанковић истакао је да Комисија добро ради свој посао и да није имао прилику да реагује на њен рад.

Каже и да ће бити потребно да се више скреће пажња на питање несталих, како би све њихове судбине биле решене. "Мора да се утврди шта се десило несталима", рекао је Јанковић.

Према подацима Комисије за нестала лица број несталих Срба у Хрватској је 1.496, док председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач, тврди да је тај број, према њиховим подацима, 2.146.

У БиХ је укупно 1.600 несталих Срба, на КиМ 532, рекао је Пјевач. "Од укупног броја несталих у региону 11.175, трећина несталих (4.022) је Срба", подвукао је Пјевач.

Осврнувши се на Декларацију која ће сутра бити потписана у Мостару, Пјевач је рекао да је њен садржај добар и да ће бити добро уколико се све из ње испуни.

Заменик председника Координације Душко Челић рекао је да нема ни индиција да ће до краја године у Србију стићи ниједно лице настрадало у сукобима 1998. и 1999. године.

"Још нема суда, тужилаштва, ни оптужнице... а извештај (главног тужиоца тима Еулекс-а Клинта) Вилијамсона није сатисфакција за породице жртава како је то (тужилац за ратне злочине Србије Владимир) Вукчевић рекао, већ увреда", истакао је Челић.

Сматра и да је не само српско тужилаштво за ратне злочине, већ и цела држава пропустила да учини много тога по питању несталих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво