Читај ми!

Оливеру Ивановићу продужен притвор

Лидер СДП-а Оливер Ивановић је пред Основним судом у Косовској Митровици негирао кривицу по свим тачкама оптужнице које га терете за учешће у ратним злочинима 1999. и 2000. Рочишту је присуствовао и директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон изјавила је да је лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу продужен притвор за још два месеца. Ивановићу је продужен притвор до 26. октобра, изјавила је Николић Соломон.

Оливер Ивановић је, одговарајући на питање судије Роксане Комша да ли се осећа кривим,  рекао да "апсолутно није крив". И остала четворица оптужених Срба: Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић, такође су се изјаснили да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Тужилац Џонатан Рател је, читајући оптужницу, рекао да је Оливер Ивановић оптужен због постојања основане сумње да је починио кривична дела 14. априла 1999. године у Косовској Митровици.

Ивановић је, по наводима оптужнице, био вођа паравојне полицијске јединице. Он је, навео је тужилац Рател, наредио убиство групе Албанаца.

"На тај начин, оптужени је починио ратни злочин против цивилног становништва... Ово дело је тренутно кажњиво са најмање пет година затвора", навео је Рател.

Командир полиције у Митровици Драгољуб Делибашић и Оливер Ивановић, као вођа српске паравојне групе познате као "чувари моста", навео је Рател, подстрекавали су у фебруару 2000. године упад у неколико зграда у северном делу Митровице, како би из њих присилно биле отеране албанске породице.

Тада је убијено 11 Албанаца, а четворо њих је повређено, рекао је тужилац Рател.

У овој тачки оптужнице, Делибашић и Ивановић се терете за подстрекавање извршења кривичног дела подстакнутог етничким мотивима. Казна затвора је по овој тачки оптужнице не мања од 10 година.

Остала тројица оптужених, Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић, према наводима оптужнице, терете се за тешко убиство, тешко убиство у покушају и тешко убиство у покушају са наношењем тешких телесних повреда.

Након припремног рочишта, одбрана оптужених има рок од месец дана да преда примедбе уз доказе и након тога ће судија Роксана Комша одлучити да ли ће судски процес бити настављен или ће га обуставити.

Суђењу је присутвовала родбина оптужених, шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначленик северног дела Митровице Горан Ракић.

Ђурић је рекао да Србија стоји иза Оливера Ивановића и осталих оптужених, уверена да ће доказати своју невиност. Напоменуо је и да Влада Србије и даље инсистира да буду пуштени да се бране са слободе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије