Читај ми!

Злоупотребе при трошењу Тијаниног новца

Полиција je утврдила да је било злоупотреба приликом трошења новца који је сакупљен за лечење девојчице Тијане Огњановић која је преминула у болници у Хјустону, потврдио је министар полиције Небојша Стефановић.

Истрага о набавци опреме за новобеоградски Институт за мајку и дете од новца прикупљеног за лечење Тијане Огњановић, приводи се крају. Полиција је утврдила да је било злоупотреба. Више детаља најављује за наредне дане.

О каквој злоупотреби је реч, ко је и колику корист имао од набавке опреме из донације за лечење девојчице Тијане Огњановић, која је умрла не дочекавши ново срце? На томе раде полицијски инспектори и инспектори Министарства здравља, у сарадњи с Тужилаштвом.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је полиција током истраге утврдила да постоје неке неправилности и да је било неких злоупотреба.

"Ми сад веома блиско сарађујемо са Тужилаштвом, у прецизном дефинисању како да наставимо даље и у наредних неколико дана ћемо изаћи у јавности са више детаља у вези за овај случај", навео је Стефановић.

Полиција за сада не износи детаље, а медији преносе да су се при набавци медицинске опреме за Институт за мајку и дете добављачи уградили за више од 320 хиљада евра.

Наводе да су малопродајна предузећа искоришћена као посредници, а роба набављана од предузећа која се баве велепродајом, по нижој цени.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се залаже за то да у Министарству здравља не буде ниједан тајни ни полутајни уговор и да нема никаквог разлога за то.

"Много ће транспарентније бити да и ви као новинари и сви заинтересовани да буду укључени у те процедуре и набавке и свега онога што се дешава јер то је све и ваш и мој динар, и имамо право да знамо где то иде", навео је Лончар.

Према његовим речима, у овакву ситуацију смо дошли када смо пристали да то буде тајно. Чим кажете да је нешто тајно, ушли сте у процес сумње. Ту долази до проблема.

Тајни Уговор о донацији опреме вредне 1,2 милиона евра потписали су породица Огњановић и Институт за мајку и дете. После потврде полиције да је било злоупотреба, коментар из Института нисмо добили. Огњановићи се нису јављали на телефон.

Да би се простор за сумњу убудуће смањио, а повећао онај за хуманост, за септембар се најављује регистровање јединственог Фонда. У њему би се прикупљао новац за лечење деце у иностранству, под управом и гаранцијама Владе.

Лончар каже да је то оно што доноси сигурност и гаранцију да ћете имати све крајње транспаретно – и ко је донирао новац, и где се новац троши.

"Имаћете комисије које ће одлучивати о томе, експерте и стране стручњаке, и биће процедура која мора да се испоштује јер ово је неодрживо. Сваки дан имате једну или две акције о које не можете да се оглушите, које су крајње срцепарајуће, кад чујете те судбине и како је неопходна помоћ", истакао је министар.

Чекајући трансплантацију срца, осмогодишња Тијана преминула је у болници у Хјустону. Ујединила је грађане који су, у једној од највећих хуманитарних акција на овим просторима, прикупили милион и 600 хиљада евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи