Читај ми!

Суд сутра о притвору тројици Срба из Митровице

У Основном суду у северном делу Косовске Митровице сутра би требало да буде донета одлука о евентуалном притвору тројици Срба који су оптужени за тешка кривична дела почињена након конфликта фебруара 2000. године овом граду.

Један од адвоката оптужених Срба Фарук Кореница рекао је Танјугу да су позиве за саслушање о притвору добили Небојша и Илија Вујачић и Александар Лазовић и да ће одбрана затражити да им се не изриче мера судског притвора.

Шеф Канцеларије за штампу и јавно информисање у Еулексу Карваљо де Фарија рекао је Танјугу да је саслушање о притвору заказано за сутра и да је затворено за јавност.

Тројица окривљених Срба повезана су са случајем који се води против лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и пензионисаног полицијског пуковника МУП-а Србије Драгољуба Делибашића који је био начелник полицијске управе у Митровици.

Против ове петорице окривљених тужилац Еулекса из Канцеларије специјалног тужилаштва Косова подигао је оптужницу пре недељу дана.

Један од окривљених оптужен је за подстицање на извршење ратних злочина априла 1999. године, а такође је оптужен да је заједно са другим окривљеним подстицао извршење кривичних дела тешког убиства и тешког убиства у покушају фебруара 2000. године.

Троје осталих окривљених оптужено је за кривична дела тешко убиство и тешко убиство у покушају која су извршена фебруара 2000. године.

Адвокат Оливера Ивановића Небојша Влајић изјавио је у суботу да ће се Ивановић први пут пред Основним судом у Митровици појавити 26. августа на
"припремном рочишту" када би требало да се изјасни о кривици.

Како сазнаје Танјуг тог дана би требало да се на суду појаве и о кривици изјасне и остала четворица Срба осим ако међународни судија који води овај случај не процени другачије и раздвоји оптужницу.

"Што се тиче иницијалног саслушања, заказаног за 26. август још увек није донета одлука, да ли је саслушање отворено или затворено за јавност. На судији је да одлучи да ли је саслушање отворено или затворено за јавност", рекао је Танугу Карваљо де Фарија.

Небојша Вујачић којег је Еулекс полиција ухапсила средином априла на северу Косова већ се налази у кућном притвору, Оливер Ивановић је у судском притвору од 27. јануара а од почетка фебруара у притвору се налази и Драгољуб Делибашић.

Влада Србије дала је раније гаранције да ће Ивановић и Делибашић бити доступни овдашњем правосуђу у било ком тренутку ако им се дозволи одбрана са слободе, али гаранције нису прихваћене због, како је речено, могућности утицаја на сведоке и бекства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се