Читај ми!

Косовски џихад, полиција сумњичи 200 особа

Косовско специјално тужилаштво потврдило да се сумња да је 96 особа укључено у терористичке активности и организације и одлазак у ратове у Сирију и Ирак. У тај број није урачунато још око 100 добровољаца који се тренутно налазе на ратиштима у Сирији и Ираку.

Нешто мање од 200 особа обухваћено је широком акцијом косовске полиције, усмереном против радикалних исламиста, који су, осим одласка на ратишта у Сирији и Ираку, претили бомбашким нападима против "изабраних мета" на Косову.

Сложена истрага и саслушавање осумњичених у биоскопској сали, пошто полицијске станице нису могле да приме све ухапшене, обухватило је 96 наводних џихадиста са Косова осумњичених за тероризам, поседовање нелегалног оружја и регрутовање добровољаца за ратове у Сирији и Ираку.

Акција косовске полиције уследила је после неколико прилично озбиљних упозорења обавештајних служби да ветерани ратова на Блиском истоку спремају серију напада на Косову.

Утицај албанских џихадиста у Исламској држави, организацији која тренутно хара Блиским истоком, јасан је када се у обзир узме чињеница да је неколико прогласа објављено на енглеском, француском, руском, немачком, турском, арапском и албанском језику. 

Медији у Приштини преносе да је квалификација "сумња на терористичке активности" повећала ангажованост у тужилаштву Косова и да се за сада зна да је у досијеима тужилаштва 96 особа осумњичено да је укључено у групе које организују одлазак у рат у Сирији.

Специјално тужилаштво Косова објавило је да је до јуна ове године евидентирало 36 лица у 13 случајева истраге, за које се сумња да су учествовали у ратовима у Сирији и Ираку и планирање терористичких напада.

"До јуна 2014, имали смо 13 случајева истраге са укупно 36 лица. Од тога је за 34 лица донета одлука за отварање истраге, а за два преостала подигнуте су оптужнице", рекла је портпаролка Тужилаштва Лиридона Козмаци за Радио Косово, а преноси Експрес.

Овом броју се прикључује и 40 особа које су ухапшене у понедељак на целом Косову, а очекује се да ће бити обухваћено још 20 људи за које се сумња да су у вези са осумњиченима.

Борећи се на страни радикалних исламиста у Ираку и Сирији, до сада је убијено 16 Албанаца. Са Косова је и први балкански бомбаш-самоубица, који се разнео у Багдаду и убио још 30 особа.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије