Читај ми!

Адвокати: Оптужница политички конструисана

Одбрана Оливера Ивановића и Драгољуба Делибашића, оптужених за ратни злочин у Косовској Митровици, тврди да је оптужница неоснована и политички конструисана. Најављују да би суђење могло да почне на јесен.

Поводом подизања оптужнице против Ивановића, Делибашића и још тројице Срба, адвокати Небојша Влајић и Миодраг Бркљач рекли су на конференцији за медије да се оптужница базира на изјавама више десетина сведока, углавном Албанаца.

Адвокати оптужених су добили списак сведока, али не и доказа, јавља дописник РТС-а.

Адвокат Влајић је прецизирао да је Оливер Ивановић оптужен за ратни злочин наводно почињен априла 1999. године током сукоба у Косовској Митровици и да је друго дело које му се ставља на терет из фебруара 2000. године, када је након грађанских немира у овом граду десетак Албанаца изгубило живот, пренео је Танјуг.

Према Влајићевим речима, суђење треба да почне у догледно време, вероватно на јесен ове године, а очекује да се током суђења потпуно докаже невиност његовог брањеника и осталих оптужених Срба.

Оценио је да је истрага била скандалозна, без права одбране да у њој учествује, додајући да су нестрпљиви да суђење почне и да на суђењу докажу, како је рекао, оно што од почетка тврде - да њихови брањеници "немају нити могу имати било какве везе са делима која им се стављају на терет".

Адвокат бившег командира полиције у Косовској Митровици Драгољуба Делибашића Миодраг Бркљач рекао је да је оптужница коју је подигао тужилац из Канцеларије специјалног тужилаштва Косова "потпуно бесмислена - папир испуњен масом бесмислених конструкција".

Бркљач каже да је и Делибашић оптужен за дешавања у Косовској Митровици од 3. фебруара 2000. године.

Бркљач је додао да када буду добили све фајлове или регистраторе са записницима свих особа која су саслушана у овом предмету да ће требати много времена и за судију и за њих, али да су потпуно спремни да се ухвате у коштац са овим изазовом и да је оптимиста у погледу крајњег исхода.

На конференцији за новинаре која је одржана у просторијама Грађанске иницијативе СДП у Косовској Митровици речено је да је оптужница подигнута и против Илије и Небојше Вујачића и Александра Лазовића.

Међу сведоцима у овом поступку, поред више десетина Албанаца, налази се и одређени број Срба, а јавни тужилац је, како су рекли адвокати Бркљач и Влајић, предложили да се свој петорици Срба продужи, односно одреди притвор до окончања поступка.

"О томе треба да одлучи судија који ће водити поступак а какве су шансе, не могу да прогнозирам. Било би поштено да се наши брањеници пусте на слободу и да се поступак води јер ће тако они бити у стању да припреме своју одбрану", казао је Влајић.

Влада Србије дала је раније гаранције да ће Ивановић и Делибашић, ако им се омогући одбрана са слободе, у сваком тренутку бити доступни овдашњем правосуђу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије