Читај ми!

НЗЗ: Извештај Вилијамсона показао немоћ ЕУ и УН

Извештај Главног тужиоца Специјалног истражног тима ЕУ Клинта Вилијамсона о злочинима ОВК јасно показује да је међународна заједница на Косову вишеструко заказала пише циришки лист Ноје цирхер цајтунг (НЗЗ).

Оно што је извештај шефа тима Еулекса за истраживање ратних злочина посредно показао, заправо је прави скандал - скоро потпуни неуспех међународних представника, Кфора, полиције и међународног правосуђа да спрече те злочине или да их процесуирају, пише лист, а преноси Танјуг.

У тексту се наводи да постоје два главна разлога за неуспех међународне заједнице.

Први су тешкоће страних полицајаца и судија да у једном страном окружењу, без знања језика и током кратког боравка раде ефектно и други, како се оцењује, зазирање људи из ЕУ и УН мисије да снажније "притисну" бивше герилце, који су у међувремену постали моћни.

Они су се, оцењује НЗЗ, плашили немира и устанака и тражили подршку "јаких људи". Тако је настала интересна заједница, а "дил" је гласио - ја те нећу тужити, а ти ћеш зато да се побринеш за мир у мом протекторату", наводи НЗЗ.

Лист пише да Вилијамсонов извештај не изненађује никога ко познаје послератне косовске односе.

"Не чуди што су трупе, попут ОВК, под командом малих владара рата брутализоване преко герилског рата са српским трупама, које се нису устручавала масакра над цивилима, чиниле злочине", пише лист, наводећи да је, "такође јасно и да је вођство ОВК при том имало интерес да створи етнички чисто Косово".

Међутим, цену због заказивања међународних институција би могле да плате не само жртве и њихове породице, већ можда још скупље косовско друштво, указује швајцарски дневник.

"Некадашњи мали ратни владари сада су политичари. Они су, додуше, скинули униформе, али не безусловно и лоше манире", пише НЗЗ, наводећи да је створен систем у коме политички патрони црпе средства из државних институција и тако обезбеђују своју клијентелу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара