Читај ми!

Настављено истраживањe локација код Рудницe

У каменолому Рудница код Рашке је почело истраживање последње две локације за које се сумња да крију остатке тела косовских Албанаца страдалих током сукоба на Косову 1999. године. Према сведоцима ту има остатака тела око 250 људи.

По налогу Тужилаштва за ратне злочине, први увиђај извршен је на местима "Падина 1" и "Падина", а присуствовали су представници владиних комисија за нестале особе Србије и Косова, УНМИК-а, Еулекса, Међународног Црвеног крста и породица несталих Албанаца са Косова, преноси Бета.

Председник Комисије за нестале особе Владе Србије Вељко Одаловић рекао је новинарима да ће истраживање локација потрајати двадесетак дана и да ће тек тада бити познато да ли у њима има остатака људских тела.

"Паралелно са овим радовима, у току је идентификација постхумних остатака 45 тела пронађених у две оближње локације. Узорке ДНК са костију смо послали у Сарајево, прве резултате њихових анализа очекујемо средином августа и чим будемо добили информације почећемо са припремама за примопредају остатака породицама са Косова", изјавио је Одаловић.

Навео је и да је разлог кашњења последње фазе истраживања локације Рудница недостатак новца и поштовање процедуре јавних набавки за избор фирми које ће изводити копање.

Председник Комисије за нестале особе Владе Косова Пренк Ђетај поздравио је почетак радова на последње две локације и додао да породице несталих врше константан притисак да се процедура спроводи једноставније и брже.

Делови каменолома Рудница први пут су испитивани 2007. године, а након тога 2010, 2011. и 2013. године.

По изјавама сведока, у "потенцијалној масовној гробници" налазе се тела 250 косовских Албанаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара