Летња пауза на суђењу Младићу

Окончањем исказа сведока одбране Зорана Ковачевића, почела је једномесечна пауза Хашког трибунала у процесу против бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића.

Оптужница генерала Младића терети, поред осталог, за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице у данима након што је та војска, 11. јула 1995, заузела енклаву која је била под заштитом УН, преноси Бета.

Такође, оптужница га терети и за прогон десетина хиљада цивила, који су уточиште потражили у близини базе Унпрофора у Поточарима.

Тадашњи командант једне од чета Братуначке бригаде ВРС, сведок Ковачевић остао је, на крају унакрсног испитивања, при исказу да, дан после пада Сребренице, није видео никакво злостављање муслиманских цивила, нити одвајање мушкараца од жена и деце у
Поточарима.

Поновио је да је 12. јула 1995. у Поточарима на кратко срео генерала Младића, који му је дао инструкцију да са јединицом продужи изван села.

Каже да су од Младића тада потчињени "бежали као ђаво од крста", па се тако и његова чета потом повукла иза једне зграде, а затим и у шуму.

Ковачевић је поновио да нико из Братуначке бригаде није учествовао у раздвајању породица и евакуацији муслиманских цивила, осим Момира Николића, који је пред Трибуналом признао кривицу и постао кључни сведок Тужилаштва.

Николића, који издржава казну од 20 година затвора, више пута је назвао "Момир Пензијица", тврдећи да му је то био надимак.

Према оптужници, појединачна убиства сребреничких Муслимана почела су 12. јула 1995. у Поточарима, а масовна су почињена на више локација у општини Зворник до 16. јула 1995.

Хашки процес генералу Младићу биће настављен 25. августа, када ће одбрана пред судије извести свог следећег сведока. У Младићеву одбрану, до сада је исказ дао 31 сведок од 300 колико их је најављено.

На крају данашњег заседања, председавајући судија Алфонс Орие упозорио је одбрану да је добар део сведочења био "проблематичне релевантности и доказне вредности" у односу на оптужницу.

Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво