Ковачевић: Нисам видео злостављање Сребреничана

Сведок одбране Зоран Ковачевић изјавио је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да дан после пада Сребренице у јулу 1995, није видео никакво злостављање муслиманских цивила, нити одвајање мушкараца од жена и деце у оближњем селу Поточари.

Тадашњи командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оптужен је за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице у данима након што је та војска, 11. јула 1995, заузела ту енклаву која је била под заштитом УН, преноси Бета.

Оптужница га терети и за прогон десетина хиљада цивила, који су уточиште потражили у близини базе Унпрофора у Поточарима.

Сведок одбране Зоран Ковачевић, који је био командир једне од чета Братуначке бригаде ВРС, посведочио је да је са јединицом био у Поточарима, 12. јула 1995, где је затекао масу муслиманских становника Сребренице.

Каже да није видео да српски војници злостављају цивиле, нити одвајају мушкарце од породица, како пише у оптужници и истиче да га нико није обавестио да ће становништво Сребренице бити евакуисано.

Признаје да је у Поточарима на кратко срео генерала Младића који му је наложио да са јединицом продужи ван Поточара. Објашњава се после краћег задржавања, његова чета повукла у шуму изнад Поточара, где је остала наредна три дана.

По речима сведока, 15. јула 1995, његова јединица је упућена као испомоћ Зворничкој бригади ВРС у борби са колоном припадника Армије БиХ која је покушавала да се пробије из обруча око Сребренице ка Тузли.

У унакрсном испитивању, тужитељка Маргарет Хасан суочила је сведока са тврдњом Неджибе Салиховић да је он учествовао у одвођењу мушкараца, међу којима је био и њен муж Рифат, које више нико није видео живе.

Потврђујући да је познавао Салиховиће, Ковачевић је међутим, то негирао, тврдећи да је частан официр и да нико из Братуначке бригаде није учествовао у раздвајању породица и евакуацији цивила осим Момира Николића, који је пред Трибуналом признао кривицу и постао кључни сведок Тужилаштва.

На сугестију тужитељке да је из шуме у околини Поточара морао да чује пуцњеве у селу, и да види аутобусе и камионе којим су Муслимани транспортовани, сведок је истакао да пуцњаве није било и да је чуо да су аутобуси и камиони долазили, али да од дрвећа то међутим, није видео.

Према оптужници, појединачна убиства сребреничких Муслимана почела су 12. јула 1995. у Поточарима, а масовна су била почињена на више локација у општини Зворник до 16. јула 1995.

Одбрана генерала Младића, следећег сведока извешће пред судије сутра.

Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво