Читај ми!

Одложено суђење Почучи

Почетак суђења бившем портпаролу Противтерористичке јединице МУП-а Србије Радомиру Почучи због позива на линч активисткиња "Жена у црном", одложено је због недоласка његовог адвоката који је на годишњем одмору.

Уместо адвоката, на рочиште је дошао приправник из адвокатске канцеларије који, како је навео, није положио правосудни испит, нити је упознат са списима предмета, преноси Бета.

Судско веће је зато одлучило је да се главни претрес одложи за 17. сепетмбар, када ће Поучуча изнети одбрану.

Почуча се терети за кривично дело угрожавања сигурности, за које је запрећена казна од три месеца до три године затвора.

Након објаве на свом налогу, Почуча је смењен с места портпарола Противтерористичке јединице.

Почуча је новинарима рекао да он није променио став од 27. марта када је на свом налогу на Фејсбук профилу коментарисао "Жене у црном".

"Жалим због речи које сам употребио у некултурној форми, али стојим иза свог става. Нормална држава би требало да води рачуна о својим грађанима, а већина грађана се не слаже с деловањем аутошовинистичких организација као што су Жене у црном, Комитет правника за људска права и Фонд за хуманитарно право који делују против интереса државе", рекао је Почуча.

Почуча је преко Фејсбука позвао навијаче Црвене звезде, Партизана, Рада и
Војводине да "не троше песнице између себе", већ да се удруже и претуку активисткиње те организације које су на Тргу Републике у Београду обележавале 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову.

Судски процес је назвао "надуваном фарсом" и "лицемерјем".

"Ово је надувана фарса, јер тумаче закон без правде, и из овога се види да правда и закон у овој држави имају све мање додирних тачака", оценио је Почуча.

Станислава Зајовић из организације "Жене у црном" рекла је да очекује фер суђење с кога ће се послати јасна порука да је насиље над бранитељкама људских права кажњиво.

"Ово је веома важно суђење и ми очекујуемо од државе да се одговрно у складу са међународним обавезама и понаша. За нас је важно да се изрекне адекватна казна, да се јавности пошаље порука да је насиље над бранитељакма људских права кажњиво", рекла је новинарима Станислава Зајовић.

Навела је да "Жене у црном" од тог позива на линч константно трпе насиље.

Као последица Почучиног позива на насиље, испред просторија организације "Жене у црном" одржан је протест десничарских организација који је резултирао и петицијом станара зграде да се "Жене у црном" иселе из својих просторија у Југ Богдановој улици.

"Ми смо изложене перманентном насиљу, и последњи чин насиља је био јуче када сам била на улици и када сам била изложена не само вербалном насиљу, већ претњама смрћу," рекла је Станислава Зечевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво