Читај ми!

Наставак суђења за "Луку Београд"

Суђење бившем министру привреде Предрагу Бубалу и осталим оптуженима за злоупотребе приликом приватизације "Луке Београд" настављено је изношењем одбране Александра Грачанца, бившег директора Акцијског фонда, који је навео да је све радио по закону.

Александар Грачанац је у Специјалном суду исцрпно објаснио законску процедуру по којој је радио као и ситуацију са приватизацијом и трговином акција на тржишту капитала, преноси Танјуг.

Он је рекао и да је понуда од 800 динара по акцији Луке Београд била једина, а да је њена књиговодствена вредност тада била 300 динара и да је то био добар посао за државу.

Грачанац је навео и да је, с обзиром да "провејава сумња да докумета (о поступку продаје акција Луке Београд) нису валидна" да ниједан држзавни орган то није довео у сумњу - ни ревизор у свом извештају ни Народна банка Србије која је оверила завршни рачун.

Грачанац је додао да је на функцији директора Акцијског фонда био у време влада пет премијера од Зорана Ђинђића до Мирка Цветковћа и да су све тражиле да се убрза и процес приватизације и продаја акција.

Суђење је почело јуче, а Бубало је том приликом истакао да је случај искреиран како би се на некога свалило незадовољство резултатима приватизације.

Бублао је у мају на почетку припремног рочишта негирао оптужбе за злоупотребу службеног положаја приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу Милана Бека "Ворлдфин" из Луксембруга, који је такође предложен као сведок Тужилаштва за организовани криминал.

Његова одбрана предложила је да се током суђења као сведоци саслушају тадашњи премијер Војислав Коштуница, као и тадашњи потпредседник Владе Мирољуб Лабус, министар за управу и лолакну самоуправу Зоран Лончар.

Тужилаштво је предложило саслушање власника Делта холдинга Мирослава Мишковића, који је на почетку био заједно са Беком у послу са Луком Београд и у малопродајном ланцу Ц-маркет, али се касније повукао из Луке, а Беко из Ц-маркета.

Оптужница из децембра прошле године терети Бубала за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

За исто дело терете се и извршни директори Агенције за приватизацију Миодраг Ђордевић и Горан Мрђа, директор Центра за тржиште капитала Алексеј Мисаиловић и директор Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмина Драгутиновић.

За кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица оптужница обухвата бившег директора Привредног друштва Лука Београд АД Мирослава Дробца и бившег финансијског директора тог привредног друштва Душана Косовца.

Бубало је ухапшен 14. јуна прошле године и до 27. децембра је био у притвору када је пуштен да се брани са слободе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара