Читај ми!

Афера "Азотара", ухапшени Ђурић и Тришић

Власник "Зекстре" и председник УО Ветеринарског завода Драган Ђурић, власник и директор ДОО "Актер" Тихомир Тришић и власник ДОО "Сташа" Милан Дивљак ухапшени су због сумње да су малверзацијама приликом продаје ђурбива оштетили панчевачку "Азотару" за 7,5 милиона евра, сазнаје РТС. Сва тројица су саслушани у Тужилаштву.

Ђурићу је одређено задржавање до 48 сати, рекао је његов адвокат Драган Марковић. Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић саопштио је да је Тришићу и Дивљаку одређено решење о задржавању. 

Радисављевић је навео да је Управа криминалистичке полиције поднела Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против седам осумњичених да су приликом уговарања и продаје минералних ђубрива у "Азотари Панчево", од 2009. године до 2012. године привредним друштвима из Новог Сада, Београда, Земуна, Сомбора и Панчева - "Сташа", "Актер", "1.октобар", "Градска пекара" и "Ветаринарски завод Земун", прибавили противправну имовинску корист у износу од више од 750 милиона динара односно 7,5 милиона евра.

"Двоје осумњичених нису пронађени на познатим адресама, док су према осумњиченима, бившем председнику Управног одбора Азотаре Радосаву Вујачићу, заменику генералног директора Азотаре Михајлу Грујићу већ примењене мере за обезбеђење њиховог присуства у кривичном поступку који се против њих води, такође због продаје минералних ђубрива у Азотари", навео је Радисављевић.

Ђурићев адвокат је рекао да његов клијент не признаје извршење кривичног дела које му се ставља на терет.

Међутим, МУП наводи да је Ђурић продао ђубриво, наплатио робу и средства пребацио на рачун фирме "Актер медија групе".

"Азотари је платио само ПДВ чиме је себи и предузећима 'Актер рисрч' и 'Актер медија група' прибавио противправну имовинску корист од 81,5 милиона динара", наводи МУП.

Акцију хапшења извели су припадници МУП-а у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, у наставку расветљавања злоупотребе у 24 спорне приватизације.

Ђурић је у поступцима приватизације купио више предузећа у Србији и Републици Српској, између осталих Ветеринарски завод у Земуну 2005. године, издавачку кућу "Нолит", "Оптику", трговинска предузећа "Савремена" и "Шумадија", Фабрику јестивог уља у Градишту, Робну кућу "Боска" у Бањалуци.

Притворен је средином јануара ове године под сумњом да је од 2006. до 2010. године злоупотребом положаја одговорног лица омогућио конзорцијуму "Зекстра–Банкоп" прибављање имовинске користи веће од 200 милиона динара.

Из притвора је пуштен 23. јануара јер је Специјалном суду достављен доказ да је положио јемство од два милиона евра.

Случај је био у жижи јавности, између осталог, и зато што је тадашњи министар без портфеља задужен за европске интеграције и председник Извршног одбора СПС-а Бранко Ружић изјавио да верује у Ђурићеву невиност, након чега је уследила реакција Александра Вучића, тада првог потпредседника Владе, који му је поручио да, ако му се не свиђа како ради држава, може да изађе из Владе, преноси Танјуг.

На бројне медијске спекулације које су се потом појавиле, Ружић је реаговао коментаром да он "не седи на две столице".

Спортској јавности Ђурић је познат као председник Фудбалског клуба Партизан. На челном месту тог клуба налази се од јула 2008. Иако се фебруара ове године појавила информација да је поднео оставку на то место, чини се да ту функцију и даље обавља.

Ђурић је самосталан посао покренуо док је студирао, и то у Старој Пазови, када је, по наводима медија, у гаражи отворио занатску радњу с два запослена.

Најпре је производио индустријску пластику, а потом осамдесетих започиње производњу конфекције.

"Зекстра", која је заступник познатих италијанских фирми "Дизел" и "Макс Мара", 2003. године добила је међународну награду за квалитет и дизајн у Женеви. Новембра прошле године, завршен је преткривични поступак у случају приватизације Ветеринарског завода "Земун".

У извештају Савета за борбу против корупције, који је достављен МУП-у Србије и који је био полазна основа за преткривични поступак, наведено је да конзорцијум "Зекстра–Банком", који је купио Ветеринарски завод, није фактички ни постојао када се пријавио на тендеру. Конзорцијум "Зекста–Банком", на чијем челу је био Ђурић, купио је завод за 9,1 милион евра.

Завод је основан 1938. године, а продат је у трећем покушају, након што је замењен комплетан Управни одбор те фирме.

Прва продаја није успела, па је Агенција за приватизацију променила услове, инсистирајући да фирма која је заинтересована за куповину мора да се бави производњом хране односно трговином хране за животиње или производњом фармацеутских производа и њиховом трговином најмање годину дана.

Влада Србије је децембра 2004. године, на предлог Министарства привреде, увела привремене мере у Заводу због опструкције приватизације. Према наводима медија, неплаћени порез "Зекстре" износи више од 3,3 милиона евра.

"Зекстра група" запошљава око 3.000 радника. Случај приватизације Ветеринарског завода "Земун" налазио се на списку 24 спорне приватизације чије је преиспитивање тражила Европска комисија априла 2012. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара