Читај ми!

Кецмановић: Прегласавање Срба изазвало рат у БиХ

Узрок рата у БиХ било је противуставно муслиманско-хрватско "прегласавање Срба" у Скупштини БиХ приликом доношења одлуке о расписивању референдума о независности БиХ у октобру 1991, рекао сведок одбране Ненад Кецмановић на суђењу Ратку Младићу у Хагу.

Кецмановић оцењује да је то било "прво директно нарушавање националне равноправности у БиХ", прописане Уставом и законима, преноси Бета.

"За ту одлуку, као ни за касније референдумско проглашавање суверенитета БиХ није постојала уставна двотрећинска већина јер су се Срби томе противили", истакао је Кецмановић.

"Невероватно је како је преко тога прешла међународна заједница", казао је Кецмановић, у то време сарајевски професор.

Кецмановић сматра да се то догодило у контексту залагања лидера Странке демократске акције Алије Изетбеговића за стварање "исламске теократије... од Марока до Индонезије", коју је описао у својој Исламској декларацији, а у којој би "мањине имале ограничена права".

Изетбеговићеву одговорност за избијање сукоба, Кецмановић је сугерисао и подсећајући на његову изјаву у Парламенту којом је "дао предност суверенитету БиХ чак и у случају да то води директно у рат".

Своје учешће у раду Председништва БиХ, од априла до јула 1992. године, пошто су га напустили српски представници Биљана Плавшић и Никола Кољевић, Кецмановић је објаснио тиме што је, на његов захтев, поново уведен принцип консензуса, односно вета при доношењу одлука.

У унакрсном испитивању, тужилац је Кецмановића подсетио да је у ранијим сведочењима у предметима Квочка и Караџић изјавио да су српске снаге починиле злочине над Муслиманима у Приједору и тамошњим логорима.

Тај исказ, сведок је настојао да релативизује тврдећи да је, у међувремену, добио нове информације да "није баш тако било".

Кецмановић је, на сугестију тужиоца, потврдио да је у Сарајеву "искусио гранатирање" којим је, као и остали грађани, "био застрашен", и да је, као и сви, "страховао за живот".

Тужилац је Кецмановића подсетио и на његову изјаву са ранијих суђења да је "надмоћна српска артиљерија пустошила централни и стари део града".

"Пустошила, оштећивала, разарала - суштина реченице стоји", прокометарисао је Кецмановић после краће расправе о исправности превода са енглеског.

Кецмановић ће сутра наставити да одговара на питања тужиоца.

Младић (71), ратни командант ВРС, оптужен је за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем; за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида и за узимање за таоце припадника Унпрофора, од 1992-1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара