Читај ми!

Векарић: Хрватски закон камен спотицања

Проблем у сарадњи с Хрватском у вези са процесуирањем одговорних за ратне злочине и проналска несталих, закон те државе који не признаје српске оптужнице, рекао заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић истиче и да је проблем што процесуирање одговорних за ратне злочине и проналажење жртава отежавају и међусобне тужбе две државе пред Међународим судом правде.

"Оно што је с Хрватском камен спотицања то је с једне стране Закон о ништавности који онемогућава да се поступци воде и, с друге стране, тужба и противтужба за геноцид пред Међународним судом правде које на неки начин 'затварају и једне и друге у ровове'", објашњава Векарић, преноси Танјуг.

Векарић је после скупа "Последице ратова деведесетих из угла породица жртава", који је организовала Координација српских удружења породица несталих рекао да по његовом мишљењу, породице жртава због тога највише трпе.

Упитан о ставу Хрватске која нестале из ратних сукоба третрира као своје држављaне, Векарић је објаснио да је то политичко питање и да је најважније да се расветли судбина несталих.

"Нама је веома важно да управо породице из Хрватске добију одговоре и уопште није битно ко има какав пасош и које држављанство с обзиром да су они нестали деведесетих година прошлог века. Сумњам да су тада баш имали држављанство Хрватске", напоменуо је Векарић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара