Читај ми!

Тужилаштво испитује још две локације у Рудници

На простору каменолома Рудница, на коме се, како се сумња, налазе тела око 250 особа албанске националности страдалих током сукоба на Косову и Метохији, испитују се још две локације, саопштило је Тужилаштво за ратне злочине.

По наредби Тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, испитују се још две локације, како би се утврдиле информације о наводном постојању нових масовних гробница са посмртним остацима страдалих током сукоба на Косову и Метохији 1999. године, за која се сумња да припадају косовским Албанцима, преноси Танјуг.

Драгољуб Станковић из Тужилаштва за ратне злочине рекао је новинарима у Рудници да је по завршетку ексхумације на доњем локалитету Рудница 1, 25. јуна донео нову наредбу да се изврши претрага терена на врху каменолома.

"Овде је предвиђено да се истражује терен површине око 600 квадратних метара, а осим тога је донета наредба да се испитују две падине које се налазе испод ове локације, које иду одозго ка доле. Предвиђено је да се овде ради пет радних дана, а на падинама до 15 радних дана", рекао је Станковић.

Према његовим речима, ако се гледа прецизно, радиће се три локације - врх каменолома, Падина 1 и Падина 2.

На простору Руднице, како је додао, за сада нема информације о постојању још неких могућих гробница, а то значи да се, са већ најављеним испопавањима, завршавају ископавања у Рудници.

"Мислим да ће се заувек ставити тачка на овај локалитет", оценио је Станковић и подсетио да су у Рудници до сада пронађена тела 45 жртава, као и да је пронађено око 80 парцијалних делова остатака.

То, како је објаснио, не значи 80 лица него 80 делова и узорци од пронађених делова су послати на ДНК анализу, а укупно је послато 165 узорака да би се утврдио идентитет страдалих.

Нагласио је и да се комплетно ископавање и претрага раде у сарадњи са владином Комисијом за нестала лица која је и финансира цео подухват, а на терену су присутни, у својству посматрача, и представници албанске стране, Еулекса, судске медицине.

Председник Комисије за нестала лица у Приштини Пренк Ђетај рекао је да се истражује све што је сумњиво и да ће се тек видети да ли ће бити посмртних остатака на локација чије испитивање сада предстоји.

Ђетај је навео да би било добро да сви који су одговорни за ратне злочине одговарају, али да он у то не може да се меша, јер су његове надлежности везане за откривање судбине несталих.

Случај "Рудница" покренуо је заштићени сведок који је Еулексу у Приштини рекао да су 1999. године у стари каменолом довезена тела побијених Албанаца и да је касније терен посут земљом и делимично асфалтиран.

Током претходних истраживања те локације - 2007, а након тога 2010, 2011. и 2013. године, није пронађено ништа што би потврдило тврдње заштићеног сведока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво