Мерон: Шешељев случај “sui generis”

Председник Механизма за међународне кривичне судове Теодор Мерон изјавио је, представљајући редовни полугодишњи извештај о раду тог суда пред Саветом безбедности УН, да случај Војислава Шешеља представља специјалан изазов и "sui generis" ситуацију.

Шешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком трибуналу, где се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватској, БиХ и Војводини.

Од тада је у притвору у Шевенингену, а његов предмет и даље je у претресном поступку.

Мерон је известио о статусу преосталих девет процеса, од којих су четири у претресном поступку. Oсим Шешељевог случаја, ту су и они против Горана Хаџића, Радована Караџића и Ратка Младића, који ће, како је рекао, трајати и после 31. децембра 2014. године.

Два процеса у жалбеном поступку би, према његовим речима, требало да буду окочана до краја године, а три касније.

Главни тужилац Серж Брамерц изјавио је, представљајући свој извештај Савету безбедности, да Тужилаштво и одбрана Радована Караџића припремају завршне речи, које би требало да буду одржане крајем августа и у септембру.

Он је подсетио да је Младићева одбрана почела изношење доказа 19. маја, док ће Хаџићеви адвокати почети да износе доказе 3. јула.

Говорећи о сарадњи Суда и земаља бивше Југославије, Брамерц је рекао да се све одвија глатко и да Србија, Хрватска и БиХ одговарају на све захтеве Хага, саопштио је Трибунал.

Он је, међутим, упозорио да је ситуација врло лоша када је реч о спровођењу Националне стратегије за ратне злочине у БиХ, где је остварен веома слаб напредак не само због недостатка средстава, већ и како је оценио, недовољне посвећености надлежних институција.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије