Малетић: Нисам знао за силовање и пљачке у Грбавици

Сведок одбране Драган Малетић негирао је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да је, током рата у БиХ, знао за силовања и пљачке у сарајевском насељу Грбавица.

Оптужница генерала Младића (71), тадашњег команданта ВРС, терети, између осталог, за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, преноси Бета.

Током унакрсног испитивања, тужилац Адам Вебер предочио је сведоку ратне белешке генерала Младића о "силовању чак и српских жена" и пљачкама Муслимана и Хрвата на Грбавици.

Малетић, који је био помоћник команданта једног батаљона ВРС у том насељу, одговорио је да за то "није знао" и "да није био упознат", иако је био задужен за обавештајно-безбедносни рад.

"За оно што се дешавало у дубини наше територије била је задужена цивилна полиција", тврдио је сведок, рекавши да злодела нису починили припадници његовог батаљона. Малетић је казао и да "не зна" да су са Грбавице били протерани Муслимани и Хрвати.

Он је, међутим, потврдио да је, у најмање једном случају, ВРС на Грбавици користила заробљене Муслимане за копање ровова на фронту. 

Сведок је прецизирао да су заробљеници из затвора Кула једне ноћи 1992. доведени да утврђују "фортификације" на линији раздвајања.

Пошто су неки покушали да, током ноћи, побегну, српски војници су за њима пуцали и убили двојицу, о чему је Малетић сачинио извештај, који је приказан у судници. Како је рекао, на заробљенике у бекству пуцано је да не би Армији БиХ "одали" положаје ВРС.

У осврту на Малетићеву тврдњу да је постојало "стално наређење" с врха ВРС о поштовању Женевских конвенција, судија Баконе Молото упитао га је шта је учинио да се поштује забрана принудног рада ратних заробљеника коју прописује та конвенција.

"Нисам ништа урадио... командант батаљона је наредио да они буду доведени", одговорио је Малетић.

На питање председавајућег судије Алфонса Орија зашто као безбедносни официр није спровео истрагу о инциденту, сведок је сугерисао да му, као резервном официру, нису биле познате све војничке дужности, те да је извештај послао вишој команди, која ништа није предузела.

Исказ започет крајем данашњег заседања, следећи сведок Младићеве одбране Милорад Џида наставиће сутра.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије