Читај ми!

Почело поновљено суђење Младићевим јатацима

Пред Трећим основним судом у Београду данас је испочетка почело поновљено суђење оптуженима за помагање у скривању хашком оптуженику Ратку Младићу од 2002. до 2006. године.

У процесу који је почео још 2007. године они су били махом ослобођени оптужби за скривање бившег врховног комаданта Војске Републике Српске од 2002. до 2006. године, али је та пресуда укинута и наложено је да се суђење понови, подсећа Танјуг.

Поновљено суђење Младићевим јатацима почело је 21. децембра 2011. после укидања првостепене пресуде којом су били ослобођени оптужби, али због промене судске мреже, измена правосудних закона и новог судије оно је данас почело испочетка.

Бранилац првооптуженог Станка Ристића, адвокат Немања Говедарица не очекује да ће суд повоно саслушавати све сведоке већ само кључне.

У изјави за Танјуг напоменуо је да је за следећи претрес који је заказан за 12. јун позвано неколико сведока, као и да се данас поново дискутовало о саслушању Ратка Младића који се налази у притворској јединици Трубунала у Хагу.

Раније је Први основни суд у више наврата тражио од Хашког трибунала да му дозволи да видео-линком саслуша Младића, али на то није добио позитиван одговор.

На данашњем суђењу сви оптужени су поновили да остају при својим ранијим одбранама, у којима су сви негирали да су скривали Младића, осим оптуженог генерала Марка Лугоње.

На оптуженичкој клупи су, махом, избеглице из БиХ и током првог суђења су сви, осим генерала Марка Лугоње, негирали да су помагали Младићу у скривању.

Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. до 2006. године, помагали Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Међународни кривични суд за бившу Југославију издао налог за његово хапшење.

Као главни организатор јатака, у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је он у току процеса преминуо.

На оптуженичкој клупи је десеторо оптужених, који су крајем 2010. били ослобођени оптужби или је против њих одбијена оптужба због застарелости кривичног гоњења.

Терете се за кривично дело помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела.

Одбрана оспорава ту правну квалификацију кривичног дела јер, према речима адвоката Говедарице, Младић у то време није био правонсажно осуђен за било које кривчно дело нарочито као учинилац, а још увек је под претпоставком невиности.

Укинутом пресудом, Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић и Предраг Ристић били су ослобођени оптужби да су помагали у скривању Младића, док је оптужба била одбијена против Саше Бадњара, Ратка Вучетића, Татјане Васковић Јањушевић, Бојана Васковића, Марка Лугоње и Благоја Говедарице.

Говедарица је правоснажно осуђен због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја на шест месеци затвора, условно на две године.

Јатаци који су крили Младића после 2006. до његовог хапшења пет година касније 26. маја 2011, склопили су споразум о признању кривице с Тужилаштвом за ратне злочине, на условне казне затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара