Читај ми!

Тужилац указао на недоследност Младићевог сведока

У наставку суђења Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу, тужилац Дермот Грум оспоравао је веродостојност сведока одбране Николе Мијатовића, указавши на недоследности у његовим изјавама.

Мијатовић, који је током рата у БиХ 1992-95. био заменик команданта Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, до сада је сведочио у одбрану надређених генерала Станислава Галића и Драгомира Милошевића и бившег председника РС Радована Караџића, преноси Бета.

Генерале Галића и Милошевића који су командовали Сарајевско-романијским корпусом ВРС, Трибунал је правоснажно осудио на доживотни затвор, односно на затворску казну од 27 година, због терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, 1992-95. године.

Оптужница за исто кривично дело терети и генерала Младића (71) и Караџића (68), којима суђења још трају.

Током унакрсног испитивања, тужилац Грум је тврдњи Мијатовића да је у Сарајеву било "400 командних места" Армије БиХ супротставио Милошевићеву изјаву да је тих легитимних војних мета у граду било око 200.

Мијатовић је узвратио да је "на састанцима говорено да је само командних места било око 300".

Председавајући судија Алфонс Ори питао је, затим, да ли је ВРС на те мете пуцала без обзира на то да ли је од њих трпела ватру.

"Можда се десило, али, колико ја знам, искључиво смо на ватру одговарали ватром... Никада нису били гађани цивилни циљеви, већ само војни који су нас излагали ватри", одговорио је сведок.

Заступник оптужбе је предочио да Мијатовић није, на суђењу генералу Галићу, на мапи обележио минобацачке положаје Армије БиХ у Сарајеву, за које тврди да су постојали, иако је имао прилику да то учини.

Остајући при тврдњи да су у насељу Алипашино Поље била "најмање три-четири минобацача", Мијатовић је рекао да не зна зашто их нема на карти, а "морао их је" обележити у ранијем процесу.

Тужилац Грум је сугерисао и да је Мијатовић у изјави описао две експлозије "модификованих авио-бомби" које је на мете у Сарајеву, у пролеће и лето 1995. испалила ВРС, иако о тим инцидентима није имао никаква непосредна и подробнија сазнања.

Мијатовић је потврдио да је о експлозијама 7. априла и 25. јуна 1995. - које су, по оптужници, однеле једну цивилну жртву, док је више грађана било рањено - сазнао из "муслиманских медија", односно са сарајевске телевизије, а да су му детаље "објаснили" тек када се као сведок нашао у Хагу.

Тужилац Грум је прецизирао да је сведок у писаној изјави навео да је на "командном месту" муслиманских снага у Храсници, које је било мета "модификоване авио-бомбе" 7. априла, био један минобацач АБиХ, а касније је тврдио да су десетине тешких оруђа из тог насеља деловале против српских снага.

Потврђујући то, Мијатовић је рекао да је у Храсници било "80 тешких оруђа" и да се првобитно "није могао сетити свега".

Прошле недеље, у главном исказу, Мијатовић је - као и претходна четворица сведока Младићеве одбране - тврдио да ВРС није насумичном и неселективном ватром терорисала цивиле у Сарајеву, противно наводима оптужнице.

Генерал Младић (71), тадашњи командант ВРС, оптужен је и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Суђење Младићу наставља се сутра исказом следећег сведока одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара