Читај ми!

Оптужница за РБВ на поновном преиспитивању

Апелациони суд у Београду вратио је Специјалном суду на поновно преиспитивање оптужницу против власника и директора више фирми Душана Боровице и још петоро оптужених за малверзације са банкарским гаранцијама у Развојној банци Војводине.

Апелациони суд је укинуо решње првостепеног суда о потврђивању оптужнице јер није изнео разлоге о одлучним чињеницама који то конкретан доказ указује на кривично дело и његовог учиниоца, рекла је Танјугу потрпарол суда Мирјана Пиљић.

Специјални суд такође није изнео закључак да баш тај доказ у свом квалитету даје основа за закључак да је поједини окривљени оправдано сумњив за киривично дело које предмет оптужбе, додала је Пиљићева.

Само набрајањем доказа без њихове конкретне анализе од стране суда, из чега би произлазио његов јасан став на постојање оправдане сумње, обесмишљава испитивање оптужнице као фазе кривичног поступка, сматра Апелациони суд.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је 27. фебруара оптужницу против запослених у Развојној банци Војводине због сумње да су одобравањем 27 спорних пласмана - кредита и банкарских гаранција прибавили противправну имовинску корист привредним друштвима која су била под контролом Душана Боровице и Жељка Јововића у укупном износу од више од 3,5 милијарди динара, а за тај износ оштетили банку.

На оптужници су и председница Извршног одбора РБВ Биљана Јовановић, чланови Извршног одбора Горан Костић и Јелена Кокељ Протић, као и члан кредитног одбора и директор сектора за пословање са привредом Развојне банке Војводине, окривљени Слободан Бајин.

Јовановић, Кокељ Протић, Костић и Бајин се терете да су у периоду од 2. јула 2010. до 8. октобра 2012. године противно условима предвиђеним Законом о банкама, одлукама НБС и интерним процедурама РБВ, привредним друштвима из групе "Боровица" и "Унихемком", која су била под контролом Боровице и Јововића, одобравали кредите и банкарске гаранције које су реализоване на терет РБВ.

Тиме им прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од више од 3,5 милијарди динара, а за тај износ оштетили банку.

Јовановић, Костић, Кокељ Протић и Бајин терете се за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица у саизвршилаштву, док се Боровици и Јововићу ставља на терет да су извршили по једно продужено кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица.

Тужилаштво је у марту, након подизања ове оптужнице саопштило да је у току истрага против Срђана Петровића, принудног управника "Металс" банке, а потом председника "Металс" банке која је касније променила пословно име у Развојна банка Војводине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара