Читај ми!

Младић започео одбрану

Исказом првог сведока Мила Сладоја, који је истакао да се Војска Републике Српске у Сарајеву искључиво бранила од напада Армије БиХ, започела одбрана генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом.

Оптужница тадашњег команданта ВРС, генерала Младића (71) терети и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских И снајперских напада.

Сладоје (63), који је током рата у БиХ био официр Илиџанске бригаде ВРС, посведочио је да та војска није циљала цивиле у Сарајеву, него само узвраћала на ватру коју су из града отварале муслиманске снаге, преноси Бета.

У писаној изјави, чији је сажетак у судници прочитао Младићев бранилац Миодраг Стојановић, Сладоје је тврдио и да је Армија БиХ имала положаје у цивилним подручјима Сарајева и да Цније постојао део града који није имао војну формацију или објекат.

Сладоје је изјавио да никада није ни добио, ни дао наређење за напад на цивиле у Сарајеву. Положаји са којих је Армија БиХ отварала ватру били су "непосредно уз цивилне објекте, неки и у њима, као и у близини Унпрофора", прецизирао је сведок.

Prema wegovim rečima, kада би Војска РС узвратила ватру, "уследиле би жалбе да она гађа цивиле".

Први сведок Младићеве одбране негирао је да је батаљон ВРС у насељу Неџарићи, у којем је он био помоћник команданта, испалио три гранате које су, по оптужници, 22. јануара 1994, у Сарајеву убиле шесторо деце.

Сладоје је тврдио и да његова јединица никада није имала снајперско гнездо на згради Дома за слепе у Неџарићима са којег је, како се наводи у оптужници, испаљен хитац који је ранио једну девојку.

У наставку суђења, Сладоја ће унакрсно испитивати тужиоци.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара