Читај ми!

Случај "Ћурувија", сведочила Бранка Прпа

Историчарка Бранка Прпа сведочила је пред Тужилаштвом за организовани криминал у истрази за убиство свог невенчаног супруга новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Прпа, која је и очевидац те ликвидације на саслушању се задржала готово четири сата, преноси Танјуг. Подаци из истраге су службена тајна и искази сведока се не објављују јавно.

Тужилаштво за организовани криминал води истрагу против четворице бивших припадника Државе безбедности Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака, због сумње да су учествовали у убиству Ћурувије.

Прпа је иначе, према најавама тужилаштва његов последњи сведок, али остаје да се види да ли ће одбрана предложити своје сведоке или неке друге доказе, као што је саслушање Ћурувијиног сина.

Бранилац Радоњића и Ромића адвокат Зора Добричанин Никодиновић каже да одбрана још увек није донела коначну одлуку о предлагању доказа, јер је преко медија већ најављено подизање оптужнице.

Од покретања истраге 13. јануара у овој истрази сведочили су некадашњи шеф ДБ-а Јовица Станишић, оснивач ЈСО Франко Симатовић, бивши заменик начелника БИА Милорад Брацановић, и бројни функционери и припадници државне безбедности као и Биљана Пејовић, као и удовица Луке Пејовића, својевремено повезиваног са убиством Ћурувије.

Сведочили су сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић, као некадашњи чланови земунског клана Милош и Александар Симоновић, а исказ је дала и Ћурувијина ћерка Јелена.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, у јеку НАТО бомбардовања СР Југославије. Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броја 35, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а на четвртом спрату и стан у коме је Ћурувија живео.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001.године. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се