Почетак Младићеве одбране 19. маја

Одбрана генерала Ратка Младића, оптуженог за геноцид над несрбима током рата у БиХ, почеће пред Хашким трибуналом 19. маја, саопштио је суд у Хагу.

Почетак доказног поступка Младићеве одбране претходно је био заказан за 13. мај. Расправно веће одобрило је одлагање од недељу дана, пошто су Младићеви браниоци затражили одлагање од три седмице због техничких потешкоћа, преноси Бета.

Као разлог, одбрана је навела да због проблема у судском компјутерском систему није могла да на време припреми и обелодани све документе које ће употребити у свом доказном поступку.

Како пише у захтеву, ти проблеми су настали услед преласка трибуналове компјутерске мреже са оперативног система Windows ХР на Windows 7. 

Секретаријат и техничка служба суда негирали су, међутим, да су технички проблеми били такве природе да би могли омести припрему одбране.

Тужилаштво је упозорило да би одлагање почетка извођења доказа одбране довело до одуговлачења целог суђења.

Трибунал је 15. априла одбио Младићев захтев да, на половини суђења, буде ослобођен оптужби за геноцид над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, 1992-95.

Расправно веће Трибунала оценило је да је, у недавно завршеном доказном поступку, тужилаштво извело довољно доказа против Младића по свих 11 тачака оптужнице.

Бивши командант Војске Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, као и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника Унпрофора за таоце, у периоду од 1992. до 1995. године.

Председавајући судија Алфонс Ори је, саопштавајући одлуку претресног већа, нагласио да су тужиоци представили довољно доказа по свим тачкама оптужнице, на које ће Младићева одбрана имати прилике да у наставку процеса одговори.

У две тачке, генерал Младић је оптужен за геноцид, а преостале му на терет стављају прогон, истребљење, убиства, депортације, присилно премештање становништва, незаконите нападе на цивиле и узимање припадника Унпрофора за таоце, од 1992. до 1995. Та кривична дела,
квалификована као злочини против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, почињена су у 15 општина широм БиХ.

Излажући Младићев захтев за ослобађање, његов правни заступник Дејан Иветић је, средином марта, рекао да оптужени и одбрана "једва чекају" да у свом доказном поступку разоткрију "све неистине" тужилаштва и његових сведока.

"Када изложи истину, генерал Младић ће показати да је невин... Генерал Младић никада није имао намеру, нити је наредио да се почине злочини... Деловао је часно у одбрани своје земље и свог народа", подвукао је Иветић.

Процес генералу Младићу почео је у Хагу 16. маја 2012. Тужиоци су пред судије извели 164 сведока, а још толико сведочења увели су у спис у писаном облику.

Младићева одбрана најавила је да ће у свом доказном поступку извести приближно исти број сведока и да ће јој за то требати отприлике времена колико је утрошило тужилаштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије