Нови докази у истрази убиства Бошњака у Штрпцима

Нови тужилачко-полицијски тим Србије је у сарадњи са Тужилаштвом Босне и Херцеговине дошао до нових информација и доказа у случају отмице и убиства 19 Бошњака у Штрпцима 1993. године, пише лист Данас.

"Најмање 20 потенцијално осумњичених, међу којима и неколико полицајаца, могло би ускоро да одговара за за бруталну егзекуцију грађана СРЈ из воза у Штрпцима.

У околини језера Перућац су 2010. године пронађени и идентификовани посмртни остаци Расима Ћорића, Јусуфа Растодера, Халила Зупчевића и Илијаза Личине", пише Данас.

Провером у Инвестбанци у Ужицу утврђено је да је неколико чекова једног од отетих путника из воза у Штрпцима, Есада Капетановића, реализовано дан после отмице и убиства, открио је тим који чине чине заменици тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића и припадници Службе за откривање ратних злочина.

"Један чек са Капетановићевим потписом је реализован управо на дан отмице, 27. фебруара 1993. године. Други, такође са потписом Капетановића, 1. марта у Земуну, а трећи 5. априла исте године, али са потписом друге особе. Зато се јавио минус на његовом текућем рачуну који је породица у почетку морала да 'покрива'", рекао је извор Данаса упознат са истрагом.

Установљено је да су потписи на најмање два чека лажни, док један потпис "изазива сумњу".

"Потпис и подаци лица које је наведено на полеђини чека не постоје у систему МУП-а", пише Данас.

Пресудом Вишег суда у Бијелом Пољу од 9. септембра 2002. године, подсећа лист, због учешћа у отмици и убиству на 15 година затвора осуђен је Небојша Ранисављевић.

Он је, како пише Данас, суду рекао да је Милан Лукић правио списак отетих ствари од убијених путника и задржао је неколико чекова.

Лукића су у фебруару у Хашком трибуналу саслушали заменици тужиоца за ратне злочине и припадници Службе за откривање ратних злочина.

"До сада је саслушано више од 30 сведока, од којих је троје под заштитом, јер имају непосредна сазнања о ликвидацији. Један од сведока је у скандинавским земљама, а други на територији бивше Југославије", пише Данас.

У складу са Протоколом о уступању доказа, у предмету "Штрпци" формиран је заједнички истражни тим Тужилаштва за ратне злочине Србије и Тужилаштва БиХ и на основу те сарадње размењују се докази и укрштају информације, што је помогло да се случај потпуно разреши, пише лист.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије