Читај ми!

Укинут притвор Јасни Матић

Бившој министарки Јасни Матић и њеним сарадницима укинут притвор, сазнаје РТС. Они се сумњиче да су злоупотребили службени положај и оштетили буџет за око 120 милиона динара.

Портпарол Специјалног суда Душица Ристић рекла је да им је притвор био одређен због опасности од утицаја на сведоке, али пошто су током истраге испитани сви сведоци, престали су законски разлози за притвор.

Због тога им је судија за претходни поступак укинуо притвор и пустио их да се бране са слободе, навела је Ристић. 

Полиција је, поред Јасне Матић, 26. марта привела и Божидара Лаганина, Весну Перић и Бојана Јанковића. Свих четворо су у периоду од 2006. до 2013. године били на челним позицијама у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА).

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је тада да су четворо приведених осумњичени да су злоупотребили службени положај и да су у периоду од 2006. до 2013. године, закључивањем великог броја (1.339) фиктивних уговора о ауторском делу између запослених у СИЕПА, као физичких лица, и Агенције, оштетили буџет за око 120 милиона динара.

Фиктивни уговори су се односили на послове који су били у опису посла запослених у Агенцији, па су супротно Закону о ауторским и сродним правима, Закону о јавним набавкама, Закону о министарствима и Закону о буџетском систему, омогућили да се средства из буџета Републике Србије искористе за исплате наводно извршених уговора о ауторским делима, наведено је у саопштењу.

На овај начин осумњичени су себи и другим физичким лицима прибавили имовинску корист у укупном износу од преко 90 милиона динара, док разлика од око 27 милиона динара представља укупан износ обрачунатих и плаћених пореза и доприноса по том основу.

Матићева је била директор СИЕПА од 2004. до 2007. године, Весна Перић од 2007. до 2010, када је поднела оставку, а Лаганин од 2010. до 2013. године. Јанковић је био заменик директора Агенције.

Јасна Матић је за министра за телекомуникације у влади Мирка Цветковића изабрана 7. јула 2008. године, а исти сектор је, у својству државног секретра за дигиталну агенду, при Министарству културе водила и у реконструисаној влади, образованој марта 2011. Претходно је била државни секретар за економске односе са иностранством у Министарству економије и регионалног развоја, из редова Г-17 плус.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара