Читај ми!

ЕУ формира суд за злочине ОВК

ЕУ ће формирати међународни суд који ће се бавити искључиво злочинима које су наводно починили припадници Ослободилачке војске Косова, јавља агенција Асошијетед прес. Као и истражни тим Клинта Вилијамсона, седиште суда ће само формално бити у Приштини. САД подржао формирање суда, чека се реакција косовског парламента.

Нови, међународни суд, који ће процесуирати случајеве из истраге специјалног тима истражитеља ЕУ, почеће процесе до почетка следеће године, рекао је неименовани европски дипломата агенцији АП.

О правилима рада и мандату суда још се разговара са властима у Приштини, које су одмах гласно протестовале, тврдећи да се тај суд формира "искључиво ради суђења Албанцима".

Суд ће имати симболично седиште на Косову, али ће поступци, укључујући и сведочења, бити вођени у Холандији, изјавио је функционер ЕУ. 

Одлука о формирању суда уследила је после двогодишње истраге навода из извештаја Дика Мартија, који је најзначајније команданте Ослободилачке војске Косова оптужио за низ тешких злочина, укључујући и трговину органима отетих Срба.

"Тим Марти", како дипломате зову истражитеље ЕУ, до сада је у највећој могућој тајности испитао око 400 сведока, а приштински медији тврде да би се на оптуженичкој клупи могао наћи "један бивши члан главног штаба ОВК и бар још један утицајни локални командант". 

Један од разлога за измештање суђења са Косова лежи и у чињеници да су поступци против команданата ОВК пред Хашким судом и на Косову били обележени узнемиравањем сведока и чланова њихових породица, о чему су Савет безбедности редовно извештавали главни тужиоци суда - Карла дел Понте и Серж Брамерц.

Трошкове суда, процењене на 170 милиона евра, плаћаће ЕУ, а нови трибунал ће разматрати тврдње о трговини људским органима и нестанку око 400 особа, углавном Срба, на крају рата 1999. године. Све судије ће бити странци.

САД подржава формирање суда 

Формирање суда је потврдио Џонатан Мур, директор одсека за јужну и централну Европу Стејт департмента, који је о овом питању током дана разговарао са косовском председницом Атифете Јахјагом.

"Процес је усмерен на појединце и не представља суђење нашим заједничким напорима за ослобођење", саопштено је из Јахјагине канцеларије после разговора.

Тим Клинта Вилијамсона није се бавио само истрагом навода о трговини органима киднапованих и потом убијених Срба, већ и ширим везама шефова ОВК са организованим криминалом.

За сада се, међутим, не помиње ниједно име, али је Њујоркер у мају прошле године као главног организатора читавог низа криминалних радњи означио Сабита Геција, "Великог газду" приштинске мафије и једног од бивших команданата ОВК.

Геци је 2011. године осуђен на 15 година затвора због ратних злочина почињених против цивила у два логора на северу Албаније.

Подизање оптужнице против Геција уследило је свега неколико седмица након што је косовску политичку сцену из темеља потресао извештај Дика Мартија, који је у име Савета Европе истраживао наводе о злочинима ОВК током и после рата, укључујући и трговину органима отетих Срба.

Геци је један од оснивача ОВК, сарадник Хашима Тачија и човек који годинама слови за шефа мафије, а о томе сведочи и његов ратни надимак "Биг бос" или "Велики газда". Тренутно је у затвору.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара