Брамерц: Пресуде недовољне за помирење

Пресуде Трибунала у Хагу нису саме по себи довољне за помирење народа, рекао Серж Брамерц. Али то је неопходан услов да би се уопште мислило на помирење, сматра Брамерц.

Серж Брамерц, главни тужилац Хашког трибунала, чији рад се ускоро завршава, изјавио је да правосуђе, само по себи, никада не може да буде довољно за помирење народа, али да је оно неопходан услов, који се мора испунити, како би се уопште мислило на помирење, преноси Танјуг.

Брамерц је нагласио да на њега, на функцији тужиоца, нико и никада није вршио политички притисак.

''Што се мене тиче, могу потпуно јасно да кажем да на мене нико никада није вршио притисак да усмерим поступак у једном или другом правцу'', рекао је Брамерц у интервјуу за немачки дневник Франкфуртер агемајне цајтунг (ФАЗ).

Наравно, постоји низ пресуда, попут оне у случају бившег хрватског генерала Готовине, где су људи осуђивани у првој инстанци и затим ослобађани у жалбеном поступку, иако су чланови већа били против'', додао је Брамерц.

Он је нагласио да је више пута јавно изјављивао да они, као Тужилаштво, имају велике тешкоће да то прихвате, али, наравно, немају другог избора, јер су то пресуде у највишим инстанцама.

''Са друге стране, разумем што је толико жртава обесхрабрено, јер су веома незадовољни тим пресудама. Ми делимо њихову фрустрацију'', рекао је Брамерц за ФАЗ.

Трајни мир само уз одговорност преступника

На питање да ли међународни судови могу да буду препрека за постизање мира у проблематичном региону, Брамерц је одговорио да се то заиста некада види на тај начин, али да он лично није тог мишљења.

''Ако желимо трајан мир, то је могуће само ако се преступници позову на одговорност. Ако се крене путем амнестије или заборава, пре или касније опет ће се појавити проблеми. Наравно, често се сматра да се политички проблем може решити преко међународних судова, али то није тачно. Сукоб, у принципу, мора најпре да се реши политички, а да се као део тог решења предвиди и правни елемент'', изјавио је Брамерц немачком конзервативном дневнику, преноси данас немачки радио Дојче веле.

На констатацију да сада један диктатор више не може да каже ''окончаћу геноцид, ако добијем 'слободан пролаз' и вилу на Азурној обали'' и питање да ли би то било оправдано и ако се тако спашава много живота, Брамерц је одговорио да он разуме такву забринутост, али од једног тужиоца не може очекивати да он то прихвати.

''Можда би у појединим случајевима спасили животе, иако то није сигурно, али то би био најгори могући сигнал. Тако бисмо сваком диктатору на свету рекли: само настави да убијаш, а ако постане густо, издај амнестију и прича је завршена - проживећеш остатак живота на Азурној обали'', рекао је Брамерц, нагласивши да то, међутим, не сме да буде права порука.

''Ако међународна заједница јасно каже да нема изговора, амнестије или избегавања кривичног гоњења, то би, мислим, била једина добра порука која се може послати свету да би се спречили будући злочини'', истакао је Брамерц.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара