Читај ми!

Тужилаштво о "књиговодству" Шарићеве групе

У наставку суђења за шверц кокаина Дарку Шарићу и припадницима његове криминалне групе, Тужилаштво је представило документа за која тврди да приказују приходе и расходе те криминалне групе. У документима се помињу исплате, трошкови пребацивања кокаина, бројеви телефона, надимци чланова групе.

Документа које је тужилаштво представило, заплењена су код Шарићевог брата од тетке Жељка Вујановића. Заменик тужиоца за организовани криминал Саша Иванић тврди да је то један од најрелевантнијих доказа, јер показује приходе од кокаина, "односно право књиговодство криминалне групе".

Према његовим речима, само од августа 2007. до марта 2008. године, од продаје кокаина група је зарадила 47 милиона евра. Тај новац је, како је навео тужилац, према документацији послао "Чупавац" - један од надимака оптуженог Милана Миловца, који је био задужен за Италију.

На суђењу су приказани и папири који, према ставу тужилаца, показују трошкове криминалне групе које је у Аргентини сачињавао сведок сарадник Драшко Вуковић.

У том документу побројане су исплате оптуженима, трошкови за куповину балона за паковање кокаина, куповину чамаца, непромочивих торби.

Пише да је група у Аргентини купила 1.131 килограм кокаина за 4.550.000 евра. Тужилац је представио и шифраник који је у комуникацији користила Шарићева група, из ког се могу утврдити, како је навео тужилац, бројеви мобилних телефона које су користили.

Тужилац је представио и поједине надимке оптужених, па је тако Шарић био Поп и Зоки, Анастасије Мартинчић - Мали, Бонд и Нинџа, Жељко Вујановић - Мечка и Кет, а Милош Цајић - Јоргос.

За реч се јавио оптужени Жељко Вујановић, тврдећи да је сада свима јасно, а и тужиоцу, да новац никада није био код њега и да никога није исплаћивао.

"Све ово јасно доказује да сам ја био само успутна станица за пренос информација од тачке А до тачке Б. Ту се тачно види шта сам ја радио", рекао је Вујановић.

Вујановић је устврдио да никада није знао ко му шаље поруке, већ да је само преносио оно што му је речено.

"На свим папирима где је мој рукопис види се да сам ја то преписивао. Ја сам и раније у својој одбрани рекао да није тачно да сам поруке слао Дарку Шарићу, него Горану (Соковићу који је другооптужени и налази се у бекству)", рекао је Вујановић.

Напоменуо је да је неке од приказаних папира добио од оптужених Воротовића и Ракића.

Његов адвокат Сеад Спаховић каже да је претрес био незаконит. "Тужилац тврди да ти докази који су пронађени код Жељка потврђују изјаву сведока сарадника. Међутим, сведок сарадник је видео те доказе пре него што је саслушан", рекао је Спаховић додајући да Вујановић тако само понавља оно што види у доказима.

Писмо о проблемима са пребацивањем кокаина 

Тужилац Иванић је представио и непотписано писмо нађено код Вујановића, наводећи да не зна ко је аутор, али да оно доказује припрему за пребацивање око две тоне кокаина.

Писмо говори о проблемима које је имала група са пребацивањем две тоне кокаина у септембру 2009. које су касније откривене у Уругвају, прецизирао је тужилац.

"Беранац зна више од свих њих, јер сам их ја истестирао на састанцима, каква је фукара то ме сада не занима. Само хоћу да се заврши посао...", наводи се у писму, а спомињу се и Џони, тачка А и тачка Б, Нинџа. Тужилац је подсетио да је сведок сарадник Драшко Вуковић раније рекао да је Нинџа Анастасије Мартинчић, на чијој је јахти у Уругвају у октобру 2009. године заплењен кокаин.

Вуковић је рекао и да се састао са Шарићем и да је од њега тражио 1,2 милиона евра за то што је урадио, подсетио је тужилац.

Адвокат Марко Кљајевић реаговао је на тај доказ, тврдећи да анонимно писмо које тужилац представља не може да буде доказ према Законику о кривичном поступку.

Међутим, Судско веће судије Синише Перовића није прихватило његову примедбу и дозволило је тужиоцу да настави.

Дарко Шарић први пут се пред судом појавио у понедељак и негирао да је дрога његова, тврдећи да му је поступак за кријумчарење кокаина и прање пара монтирао бивши режим да би сакрио своје махинације. Процес пред Специјалним судом почео је у априлу прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара