Читај ми!

Оптужница због злоупотреба у Развојној банци Војводине

Специјално тужилаштво подигло оптужницу против шест особа због злоупотреба приликом одобравања кредита Развојне банке Војводине. Оптужени се терете да су оштетили банку за више од 3,5 милијарди динара.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против шест особа због злоупотреба приликом одобравања кредита Развојне банке Војводине. Терете се да су оштетили банку за три и по милијарде динара. Могуће је да ће бити још оптужених, јер није завршена истрага против једног бившег функционера те банке.

Оптужницом је обухваћен период од половине 2010. до октобра 2012. године. Тужилаштво тврди да су бивши функционери Развојне банке одобрили 27 кредита и банкарских гаранција фирмама Душана Боровице и Жељка Јововића.

Поред њих двојице, оптужени су и некадашњи челници банке Биљана Јовановић, Горан Костић, Јелена Кокељ Петровић и Слободан Бајин, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Они се терете да су оштетили банку за више од 3,5 милијарди динара.

"Да су дакле добили кредите и банкарске гаранције које су реализоване на терет РБВ и тиме поментутим привредним друштвима прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од око 3,5 милијарди динара", рекао је тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић.

Како је прецизирано у саопштењу, које је потписао Радисављевић, Тужилаштво је оптужницу подигло 27. фебруара, након спроведене истраге.

Сумња се да су Јовановић, Кокељ Протић, Костић и Бајин у периоду од 2. јула 2010. до 8. октобра 2012. године противно закону, одлукама Народне банке Србије и интерним процедурама РБВ, привредним друштвима из групе "Боровица" и "Унихемком", која су била под контролом Душана Боровице и Жељка Јововића, одобравали кредите и банкарске гаранције које су реализоване на терет РБВ и тиме им прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од више од 3,5 милијарди динара, а за тај износ оштетили банку, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Како се наводи, осумњичени Јовановић, Костић, Кокељ Протић и Бајин терете се за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву, док се окривљенима Боровици и Јововићу ставља на терет да су извршили по једно продужено кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица.

У току је истрага против окривљеног Срђана Петровића, принудног управника Металс банке Нови Сад, а потом председника ИО Металс банке, која је касније променила пословно име у Развојна банка Војводине, пише у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије