Читај ми!

"Експрес": Неизбежан трибунал за злочине ОВК

Трибунал за Косово, чије је оснивање неизбежно, имао би сав простор деловања, тако да би могао да процесуира и случајеве ратних злочина који се сада налазе у процесу суђења, пише на свом сајту приштински лист "Експрес".

Формирање трибунала који би судио искључиво по оптужницама за злочине такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) засигурно се не може избећи, с обзиром да је то иницирала и влада Косова, којом руководи управо бивши политички директор ОВК, косовски премијер Хашим Тачи, наводи Експрес, а преносе приштиснки медији.

"Захтевом владе Косова за помоћ од ЕУ, један ад хок трибунал биће формиран да би судио одговорним лицима за најозбиљније злочине који су почињени током 1998-2000. године и који се надовезују на извештај 12462 Скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011. сенатора Дика Мартија", наводи се у самом владином документу, пише даље приштински дневник.

Сада се већ зна да у овом извештају постоје тешке осуде против ОВК и да се највише потенцира тврдња да су ОВК и њен политички лидер Тачи дубоко заронили у међународној трговини органа, наводи Експрес.

Помиње се такозвана "Жута кућа"у Албанији и црно тржиште органа током 1998-1999. када је ОВК имала припремне кампове у Албанији.

Трибунал ће бити смештен ван судског система Косова и ван територије Косова, са циљем да се обезбеди брзо и праведно процесуирање, безбедност и независност.

Судство, тужилаштво и косовска полиција су тотално одбачени из система одлучивања, с обзиром да ти сегменти имају само улогу помоћника трибунала и то само ако се од њих тако нешто захтева, додаје Експрес.

Према дукументу, који је у целини објавио Експрес, овај трибунал има овлашћења чак и за случајеве који су до сада процесуирани на Косову.

Трибунал има сав простор деловања, чак и то да може да узме случајеве који се тренутно воде за ратне злочине, као на пример случај дреничке групе, наводи Експрес.

Хашим Тачи се у изјави агенцији Косовапрес раније успротивио оснивању посебног трибунала за Косово.

Тачи је имплицитно одбио идеју о трибуналу, рекавши да Косово има своје правне институције и због тога нема потребе за трибуналом о коме се дискутује у последње време.

Са друге стране страни фактори, како пише Коха Диторе, желе оснивање трибунала до јуна и то ван Косова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара