Читај ми!

"Ниједна страна неће бити проглашена кривом"

Пред Међународним судом правде ни Србија ни Хрватска неће бити проглашене кривом, тврди професор Тибор Варади. Није могуће осудити некога за геноцид ако је дело учињено пре ступања на снагу Конвенције о геноциду 1951, објашњава Варади. Значајно је и то што пред Хашким трибуналом нико није ни оптужен, а камоли осуђен за геноцид у Хрватској, истиче угледни правник.

Професор међународног права Тибор Варади оценио је поводом међусобних тужби Србије и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу да ниједна страна неће бити проглашена кривом.

Варади је рекао да, ако ниједна страна не буде проглашена кривом, што је највероватније, онда исход неће да утиче на евроинтеграције.

"Много је теже питање како ће поступак утицати на међусобне односе. Ако ће заступници Србије и Хрватске током скоро месец дана једна и другу оптуживати за геноцид, то сигурно неће допринети међунационалном помирењу и добрим односима у региону", рекао је Варади за Данас.

Према његовим речима, изјаве првог потпредседника Владе Србије у оставци Александра Вучића и потпредседнице и министарке спољних послова Хрватске Весне Пусић наговештавају више уздржаности.

"Те изјаве наговештавају више уздржаности. То је свакако добро. Но, није лако задржати уздржан став ако је задатак заступника доказивање геноцида", објаснио је Варади.

Додао је да је међусобно повлачење тужби била реална могућност и да је штета што та могућност није искоришћена.

Како је објаснио, није могуће осудити некога за геноцид ако је дело учињено пре ступања на снагу Конвенције о геноциду 1951. године.

"Међународни суд правде може да изрекне одлуку само о томе за шта је надлежан, а надлежан је само да утврди да ли је било геноцида за време ратних сукоба деведесетих година. Мислим да данас, 2014. године, оквир за утврђивање истине не треба да буду парничење и страначка излагања", оценио је Варади.

Професор међународног права рекао је да се из пресуде Међународног суда праве из 2007. године у случају Босна и Херцеговина против Србије види да се суд ослањао на чињеничне налазе Хашког трибунала за ратне злочине на простору бивше Југославије и да ће то вероватно бити случај и у спору са Хрватском.

"То је рационално, јер Трибунал има знатно више инструмената, па и средстава за утврђивање чињеница. А као што сам рекао, Трибунал није никога ни оптужио, а још мање осудио за геноцид у Хрватској', закључио је Варади.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара