Читај ми!

Спречена трговина ретким птицама

У сарадњи са полицијом, стручањаци Војвођанског завода за заштиту природе спречили су у Панчеву трговину строго заштићеним птицама. Идентификоване су особе које су покушале да продају 82 јединке 11 строго заштићених врста и против њих ће бити покренут поступак пред надлежним судом.

Војвођански завод за заштиту природе саопштио је да је спречена трговина строго заштићеним врстама птица током инспекцијског надзора на изложби ситних животиња у Панчеву.

Укупно су одузете 82 јединке у оквиру 11 строго заштићених врста, на изложби коју је организовало панчевачко Друштво одгајивача расне живине у Средњој пољопривредној школи "Јосиф Панчић", наводи се у саопштењу.

Птице које су биле у лошем физичком стању, изгладнеле или оболеле, пребачене су на рехабилитацију у прихватилиште за дивље животиње палићког зоо врта, док је остатак пуштен у Национални парк Фрушка гора.

Орнитолог Покрајинског завода за заштиту природе Марко Туцаков рекао да је највише било чешљугара (26 примерака) и зимовки (20), као и чижака (8), шумских шева (6), црноглавих грмуша (6), обичних зеба (4), зелентарки (3), стрнадица жутовољки (2), пољских шева (2), конопљарки (2) и по један примерак коса, црногрле стрнадице и жутарице.

У саопштењу се прецизира да су покушаја продаје дивљих строго заштићених врста птица регистровани на продајној берзи која се дешавала на маргинама изложбе у Панчеву.

Уз асистенцију панчевачке полиције, покрајински инспектор за заштиту животне средине Лидија Хорњик идентификовала је особу из Крушевца која је покушала трговину строго заштићеним птицама.

Неколико других особа које су покушала да учине исти прекршај побегло је у метежу манифестације, оставивши за собом птице у кавезима и кутијама.

Против осумњичених за трговину строго заштићеним врстама биће покренут поступак пред надлежним судом у Панчеву.

Представник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић упозорио је да се дивље птице хватају мрежма и клопкама у периоду сеобе и зимовања, држе у кавезима и продају на берзама које по правилу иду уз изложбе животиња, углавном зими.

Истакнуто је да се ради у израбљивању биодиверзитета, нарочито укорењеном у појединим деловима Србије, али и о добро организованој мрежи трговине строго заштићеним врстама.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује мобилне страже на свакој берзи ситних животиња и жели да помогне полицији и службама заштите природе да се особама које чине ове прекршаје стане на пут.

Хватање и држање, као и трговина дивљим строго заштићеним врстама забрањени су Законом о заштити природе.

Покрајински завод за заштиту природе и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије апелују да у предстојећој пролећној сеоби птица ужива у природи и активно учествује у заштити њихових станишта.

Случајеве покушаја држања и продаје дивљих птица треба пријавити полицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара