Читај ми!

Ослобођен Михаљ Кертес

Због застарелости случаја Специјални суд у Београду изрекао ослобађајућу пресуду бившем директору Управе царина Михаљу Кертесу. Оптужница га је теретила за злоупотребу службеног положаја и изношење новца на Кипар.

Специјални суд у Београду је због застарелости случаја ослободио бившег директора Управе царина Михаља Кертеса, оптуженог да је злоупотребио службени положај и износио државни новац на Кипар.

У образложењу пресуде је наведено да је наступила апсолутна застарелост и да се суд није упуштао у утврђивање кривице оптуженог.

Кертес је био оптужен за кривична дела од 1994. до 5. октобра 2000, а застарелост наступа после 10 година, што у овом случају значи да је кривично дело застарело 5. октобра 2010. године.

Након изрицања пресуде Кертес је рекао да је после 13 година и "након свих проживљених тортура, коначно дочекао да правда победи".

Када су га новинари питали да прокоментарише чињеницу да је Кертес ослобођен због застарелости а не зато што је установљено да није крив, његов адвокат Предраг Милованчевић рекао је да његовом клијенту није ни могло да се суди.

"Квалификовати државни врх земље у периоду од шест и по година као криминалну групу, то је нешто што није по Уставу и закону и што пракса не познаје. То питање смо завршили, суд је рекао шта је имао да каже", казао је Милованчевић.

Током изрицања пресуде судија је приметио да се Кертес не осећа добро, па га је питао жели ли да седне, што је он одбио.

Кертес је, због злоупотребе службеног положаја, био правоснажно осуђен на шест и по година затвора јер је од средине 1994. до 5. октобра 2000. године део новца царине, без правног основа, дао појединим предузећима, а око 38 милиона немачких марака без одобрења Народне банке Југославије изнео на Кипар.

Ту правоснажну пресуду прошле године је укинуо Врховни касациони суд и наложио Апелационом суду да поново размотри жалбе, а тај суд је одлучио да се Кертесу поново суди. Главни претрес поновљеног суђења завршен је 6. фебруара ове године.

"Ослобађање озбиљна опомена"

Транспарентност Србија је оценила да је обустављање поступка против Кертеса озбиљна опомена свима који осмишљавају и спроводе борбу против корупције у Србији.

"Не спорећи законитост конкретне одлуке суда, остаје чињеница да је ова одлука још један болан подсетник на то да је број испитаних сумњи и покренутих оптужница за огромне злоупотребе службеног положаја почињене у периоду 1990-2000. изузетно мали, а број осуђених за те злоупотребе занемарљив", навела је Транспарентност Србија у саопштењу.

То је очигледно последица одсуства фамозне "политичке воље" да се случајеви истраже до краја, али и неуспелих реформи полиције и правосуђа, наводи се у саопштењу.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара