Читај ми!

Крај истраге у случају "Галеника"

Истрага у вези са злоупотребама у "Галеници" је завршена. Постоји сумња да је та земунска фабрика лекова оштећена за скоро 77 милиона евра.

Завршена је истрага у случају злоупотреба у земунској фабрици лекова "Галеника". Тужилаштво и полиција сумњају да је само у овом случају та компанија оштећена за скоро 77 милиона евра.

Како сазнаје РТС, међу онима за које се сумња да су умешани у малверзације налазе се и некадашњи председник Управног одбора "Галенике" и функционер СПС-а Дејан Бацковић, бивши генерални директор компаније Ненад Огњановић и директор "Велефарма" Драгољуб Вучићевић.

Полиција и тужилаштво сумњају да је Дејан Бацковић одговоран за злоупотребу службеног положаја тако што је наредио директору "Галенике" Огњановићу да потпише уговоре са "Велефармом" о испоруци робе.

Како сазнаје РТС, током 2009. године склопљена су три уговора вредна готово две милијарде и 200 милиона динара, иако је "Велефарм" у том тренутку дуговао "Галеници" две милијарде и 474 милиона динара.

Следеће године "Галеника" је наставила испоруку лекова "Велефарму" иако је дуг порастао на 5,8 милијарди динара.

Тужиоци и полицајци сумњају да челници "Галенике" нису предузели неопходне мере како би наплатили дуг од "Велефарма", већ су им одобравали и попусте.

Основано се сумња да је земунска фабрика оштећена и на основу уговора који је дозвољавао банкама да узимају новац са рачуна "Галенике" када нису могле да наплате менице "Велефарма".

На "Галенику" је пало и враћање кредита који је "Велефарм" узео 2010. године.

Током истраге дошло се до сазнања да је Дејан Бацковић наредио тадашњем директору Огњановићу да "Галеника" постане "Велефармов" солидарни дужник за узимање кредита од 2,2 милиона евра.

Пристали су на то иако је "Велефарм" у то време дуговао готово шест милијарди динара за испоручену робу. На крају је земунска фабрика вратила тај кредит са каматом.

Дејан Бацковић није желео да коментарише ове наводе. Слично су поступили и у СПС-у.

"То питање можете поставити нашем Главном одбору и врло радо ћемо одговорити", рекао је Жарко Обрадовић из СПС-а.

Недавно је потврђена оптужница против бившег директора "Галенике" Ненада Огњановића и још девет особа оптужених да су оштетили фабрику за више од 900 милиона динара.

У септембру прошле године ухапшено је пет особа због сумње да су оштетили "Галенику" за више од 34 милиона евра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара