Читај ми!

Станишић: Логоре за несрбе формирала ВРС

За притвореничке логоре за Муслимане и Хрвате у лето 1992. није био одговоран МУП, већ ВРС и општински кризни штабови, рекао бивши министар унутрашњих послова РС Мићо Станишић у наставку сведочења на суђењу Радовану Караџићу.

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић рекао је, у наставку сведочења на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, да за притвореничке логоре за Муслимане и Хрвате у лето 1992. није био одговоран МУП, већ Војска Републике Српске и општински кризни штабови.

На питање заступника оптужбе зашто није наредио да се логори распусте, Станишић је одговорио да је то било "зато што ниједан није формиран његовом одлуком".

"Онај ко је то формирао, морао је и да распусти, а то су били ВРС и кризни штабови, док се МУП, по мом налогу, од тога одвојио", истакао је Станишић.

Он тврди да је прва детаљна сазнања о томе да је у логорима "било проблема", добио тек средином јула 1992, после чега је предузео мере за "елиминисање тих центара и 'дивљих логора'", иако је то било, како каже, изван њихове надлежности.

Сведок је истакао да је више пута наредио да полицајци који су били у обезбеђењу логора, "немају ништа са заробљеницима", те да према њима поступају по закону.

"Резултат свих ових притисака било је распуштање логора", рекао је Станишић.

Суд у Хагу је прошле године Станишића (60) првостепено осудио на 22 године затвора због прогона, убистава и других злочина над несрпским становништвом 1992, укључујући и злодела у логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље код Приједора.

Оптужница Караџића (68), тадашњег председника РС и врховног команданта њених оружаних снага, терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ. Приједор је једна од седам општина у којима је тај прогон, по оптужници, имао размере геноцида.

Тужиоци су Станишићу предочили депешу коју му је јула 1992. упутио шеф бањалучке полиције Стојан Жупљанин, у којој се наводи да је међу великим бројем ухапшених Муслимана "много оних који нису безбедносно интересантни... и који се могу третирати као таоци", а које "обезбеђује резервна и регуларна полиција".

Станишић је, међутим, тврдио да је Жупљанин депешом поручио да се притвореници "не могу третирати као таоци". Жупљанина је Трибунал осудио на 22 године затвора, због истих злочина као и Станишића.

Сведок није негирао и да је у полицијским јединицама било "и лопова, и криминалаца" због неконтролисаног пријема у резервни састав, за шта су били одговорни општински кризни штабови.

"У почетку, током стварања МУП-а, било је свега и свачега... Зато смо морали и да чистимо затечено", рекао је Станишић.

На сугестију тужиоца да су ти резервни полицајци, криминалци, коришћени за насилно сабирање и померање несрпског становништва, Станишић је одговорио да је тога "вероватно било", али да он "у том моменту, то није знао".

Унакрсно испитивање Станишића, тужиоци ће окончати у среду.

Оптужница Караџића терети и за геноцид у Сребреници, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара