Читај ми!

Афера "Галеника", потврђена оптужница

Одлуком Специјалног суда у Београду потврђена је оптужницa против бившег генералног директора "Галенике" Ненада Огњеновића и још девет осумњичених за наношење штете од око 900 милиона динара. На ову одлуку оптужени се могу жалити Апелационом суду.

Специјални суд у Београду потврдио је оптужницу против бившег генералног директора "Галенике" Ненада Огњеновића и још девет осумњичених за наношење штете том предузећу у износу већем од 900 милиона динара.

Оптужени и њихови браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду, у року од три дана од дана пријема решења о потврђивању оптужнице које је донето 29. јануара, саопштено је из тог суда.

Кривично ванпретресно веће Посебног одељења (за организовани криминал) Вишег суда у Београду (Специјалног суда) нашло је да је скуп чињеница наведених у оптужници поткрепљен доказима, те да је оправдано подизање оптужбе у овој кривично-правној ствари, наводи суд.

Оптужница од 20. новембра подигнута је не само против Огњановића него и против некадашњег директора "Велефарма" Драгољуба Вучићевића, као и директора "Фарматрејда" Радослава Секулића, саопштено је из тужилаштва.

Оптужени су и власник занатске радње и привредног друштва "Ливница Јеремић" Миодраг Јеремић, заменик генералног директора "Галенике" Горан Орлић, власник радње "Павловић" Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима "Фарманари" и "Унихемком" Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву "Тргошпед-транс" Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Оптужница је против осам окривљених подигнута због оправдане сумње да су као саизвршиоци извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Бирманчевићу је стављено на терет кривично дело фалсификовање службене исправе, а Владовићу и кривично дело пореска утаја.

Огњеновићу, Вучићевићу и Секулићу ставља се на терет да су од 2008. до 31. децембра 2009. године, искоришћавањем својих положаја одговорног лица и прекорачењем граница својих овлашћења, прибавили противправну имовинску корист предузећу "Фармтрејд" са Маршалских острва у износу од 4.990.000 евра, односно 434.506.745,00 динара и причинили штету "Галеници" у износу од 5.224.383 евра, односно 594.107.953,31 динар.

Огњеновић и Јеремић се терете да су у периоду од априла 2009. до краја децембра 2010. године искоришћавањем својих овлашћења на штету "Галенике" прибавили противправну имовинску корист занатској радњи и уметничкој ливници "Јеремић" из Врчина у износу од 140.184.493,11 динара приликом набавке скулптура, а занатској радњи "Павловић" за израду постамената за наведене скулптуре у износу од 4.286.648,03 динара.

Такође, оптужницом се окривљенима Огњеновићу, Орлићу, Јововићу, Прици и Владовићу ставља на терет да су од марта 2010. до краја фебруара 2011. године искоришћавањем овлашћења прибавили противправну имовинску корист привредним друштва „Фарманари" доо из Новог Сада, "Унихемком фарм" из Подгорице и "Унихемком фарм" из Брчког у износу од 80.249.904.962,49 динара, оштетили "Галенику" у износу од 161.786.952,45 динара.

Истрага је у случају "Галеника" проширена у септембру за нова кривична дела и на друга лица, поред Огњеновића, који је већ био у притвору.

Истрага је у септембру обухватила Драгана Шебрека, власника и директора предузећа "БГ Фарм" Младена Газикаловића, Милицу Мирковић, Драгану Шутић и Мирослава Јовића.

Ови осумњичени се терете да су у сарадњи са Огњеновићем злоупотребама оштетили "Галенику" за око 3.375.152.000 динара, а привредном друштву БГ "Фарм" прибавили противправну имовинску корист од око 2.326.470.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво